Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Buna Vestire în tradiția junilor

Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi vă invită în data de 23.03.2019, ora 17.00 la Casa Junilor (str. Poarta Schei nr.1, la etaj, pe intrarea din lateral) pentru a participa împreună la prezentarea tematică „Buna Vestire în tradiția junilor“, avându-l ca invitat special pe dl. preot prof. Vasile Oltean.

Acțiunea face parte din seria  activităților de promovare a tradițiilor specifice Junilor Brașoveni din Șcheii Brașovului și Brașovechi.

De Buna Vestire, Junii ies pe Coasta Prundului și suflă în surlă. Acest instrument arhaic, cunoscut de bătrâni ca “sfânta surlă” emite nişte sunete curioase, pe care numai surlaşul le poate intona, oarecum nearmonioase, pe un ton monoton şi strident totodată, melosul fiind transmis din generaţie în generaţie numai de surlaş. Nu se face multă propagandă în jurul acestui episod şi ca dovadă surlaşul este însoțit doar de o parte din Junii Tineri şi rareori din rândul celorlalte grupuri, care îi aşteaptă pe la troiţele lor. Astăzi ieşirea cu surla este aproape nesesizată de către populaţia Şcheiului şi total necunoscută de braşoveni.

Cu această ocazie Prof. Preot Vasile Oltean va prezenta monografia istorică ”Junii din Șcheii Brașovului.

Comentarii
Loading...