Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Sorina Matei : trei probleme de constituționalitate pe care le au temele propuse de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul din mai

Jurnalista Sorina Matei a identificat trei probleme de constituționalitate pe care le-ar avea temele propuse de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul din mai.

În opinia acesteia, este „un referendum inutil și degeaba”.

Trei problemuțe mari de constitutionalitate.
1. “Interzicerea” pe amnistie și gratiere se lovește de dreptul suveran al Parlamentului de legiferare pe temă, prevazut în acest caz de art 73 Alin 3, litera i din Constituţie.
2. “Interzicerea” pe OUG se lovește nu numai de 108 din Constituție dar mai ales de 115 alin 6 din Constituție care prevede expres ce NU poți adopta prin ordonanță. Dacă Constituția n-a interzis, nu poți interzice tu fără modificarea Constituției.
3. “Corelarea cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe” nu se poate face fără modificarea 146 Alin D din Constituție care prevede dreptul unic al Avocatului Poporului de a sesiza Curtea pe ordonanţe.
Oamenii de la Cotroceni sunt praf.  Răspunsurile oamenilor la referendum vor fi inutile, așa cum ne-am obișnuit deja, pentru ca nu se pot pune în aplicare. Dar măcar acum știm din start asta„
, a scris, joi, Sorina Matei pe contul său de Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a stabilit temele pentru referendum, anunțând joi că a transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la acest referendum.

Cele două teme sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...