Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

PSD poate. Guvernul poate.

CE PUTEA FACE UN PĂRINTE CU 84 DE LEI PE LUNĂ, CÂT ERA ALOCAŢIA PENTRU UN COPIL PÂNĂ LA 31 MARTIE? PUTEA CUMPĂRA DULCIURI, CÂTE CEVA DE ÎMBRĂCAT, CAIETE, CREIOANE, POATE CHIAR CÂTEVA JUCĂRII…

Cum ar fi fost dacă de această creştere ar fi beneficiat românii care se gândesc acum la perioada Paştelui, cu bucuriile, dar şi cu cheltuielile sale? Am să-i las pe părinţi să(-şi) răspundă, chiar dacă nu depindea de ei acest aspect…
În calitatea mea de senator al României am mai lansat public întrebarea către artizanul acestei întârzieri, în aplicarea legislaţiei care prevede creşterea alocaţiilor. Îl întrebam la vremea respectivă, pe preşedintele Klaus Iohannis, când are de gând să-şi ceară scuze românilor pentru întârzierea bugetului. Această tărăgănare, şi nu mă refer doar la vorba prezidenţială, ci mai ales la amânarea promulgării bugetului, a făcut rău. Le-a făcut rău părinţilor care aşteptau alocaţiile mărite, le-a făcut rău primarilor care ar fi vrut să demareze investiţiile angajate prin buget. Ne-a făcut rău nouă, braşovenilor, care avem repartizate 23 de milioane de lei, de la Guvern, pentru Aeroport. Pentru că, presupun, chiar dacă semnalele politicianiste transmise de preşedintele PNL Braşov au fost că suma este prea mică, el are pregătite facturile pentru ceva lucrări făcute la această investiţie mult aşteptată!
Știţi de ce este de-a dreptul enervantă atitudinea lui Klaus Iohannis? Pentru că nu e prima data când pune piedici, doar de dragul de a spune că PSD nu este în stare să facă!
În august, anul trecut, Guvernul a pus în dezbatere publică proiectul de rectificare a bugetului. Erau două lucruri importante în acel proiect. Unul era important pentru preşedinte, căruia i se lăsau în buget doar banii pe care putea să-i cheltuiască, adică acele cheltuieli angajate. Iohannis a ieşit să protesteze într-o conferinţă de presă, spunând că nu poate organiza anumite evenimente. Al doilea lucru din rectificarea bugetară era important pentru cetăţenii din categoriile vulnerabile: copiii şi mamele. Ministerul Muncii solicita suplimentarea, cu circa 450 de milioane de lei a filei de buget pentru plata alocaţiilor pentru copii, a indemnizaţiilor de creştere a copilului şi a stimulentelor de reinserţie pentru mamele care revin mai devreme în activitate, pentru că, veste bună, crescuse numărul de beneficiari ai acestor servicii. Iar amânarea rectificării bugetului se traducea prin întârzieri în livrarea acelor sume.

Fiecare părinte îşi are socotelile lui şi stabilieşte priorităţile în cheltuirea acelei sume de bani. Ce poate face un părinte cu 150 de lei pe lună, cât va primi pentru fiecare copil, începând cu 1 aprilie? Semnificativ mai mult!


Luna mai va aduce prima plată majorată a alocaţiilor. Cei care au copiii în vârstă de sub doi ani sau copii cu dizabilităţi până la împlinirea vârstei de 18 ani, vor primi, în loc de 200 de lei, 300 de lei. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani, mandatul poştal sau viramentul pe card nu va mai fi de 84 de lei, ci de 150 de lei. Fiindcă vorbeam mai devreme de categorii vulnerabile, una dintre ele este cea a pensionarilor. Nu voi spune şi eu ce majorări îi aşteaptă pe cei care au muncit în condiţii grele, dar vă asigur că toţi pensionarii vor beneficia de creşterea punctului de pensie, de la 1 septembrie. Și asta pentru că ne ţinem de promisiunea de a asigura un trai decent celor care au muncit, dar şi datorită faptului că sunt bani pentru a face acest lucru. Bugetul de pensii are excedent pentru că PSD a luat acea măsură inteligentă, de transfer al contribuţiilor de la angajator la angajat. În acest fel, au apărut nişte sume care ar fi trebuit să fie tot timpul în buget. Iar din acei bani, PNL propunea, aiuristic şi demagogic, să fie crescute alocaţiile. Dar „dictatura majorităţii“ cum mai este numită alianţa constituită democratic, a venit cu soluţia corectă şi a impus-o prin vot. Adică spiritul practic şi experienţa în guvernare s-au văzut şi aici, în detrimentul tragerii de timp şi al demagogiei liberale. La dezbaterile pe buget, Liviu Dragnea a iniţiat şi susţinut atât un amendament corect de majorare a alocaţiilor, cât şi modificarea legii plafoanelor, astfel încât această măsură să devină posibilă.
De fapt, la asta se reduce, în ultimii ani scena politică.
PSD are soluţii, programe şi se ţine de cuvânt. Aţi văzut, din partea cealaltă, ceva concret şi coerent, altceva decât „Jos“, „Huo“, sau mai prezidenţialul „Pesedeeee nuuuu poaaaate“? Românii, însă, încep să vadă cum lucrurile pe care le cereau politicienilor prind contur. PSD poate. Guvernul poate.

Marius DUNCA – senator PSD de Braşov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...