Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Cine salvează România de USR?

USR și-a propus să salveze România, dar acum România trebuie salvată de USR. Observăm în ultima vreme un nou curent extremist ce începe să ia naștere în România, diverse personaje care nu doar că uimesc publicul prin niște declarații total iresponsabile, dar trezesc anumite amintiri dintr-o perioadă mult mai sumbră a României.


Prin ultimele acțiuni în spațiul public și prin candidații pe care i-a promovat, USR s-a discreditat in totalitate, ajungând de la un partid care se auto-cataloga ca fiind noua clasă politică care urmează să „salveze“ România, la un partid cu puternice accente extremiste, care promovează valori a căror doctrină este pe de parte de a fi una democrată.
Faptul că o candidată USR la europarlamentare a afirmat că ar trebui să renunțăm la proprietatea privată pentru cea comună, deschide o dureroasă rană a trecutului, amintind de epoca naționalizărilor comuniste. Faptul că această doamnă nu a fost retrasă de pe lista USR ne duce cu gândul că astfel de idei sunt o practică curentă în partid. Putem cita și alte idei devenite deja subiecte de amuzament cum ar fi „chestiunea fasolei“ .
Pericolul este și mai mare văzând că aceștia și-au propus să ajungă la guvernare. Oare aceștia înțeleg ce înseamnă cu adevărat să faci administrație la nivel local, (USR nu are nici un primar) sau înțeleg politicile publice de la nivel de ministere?
Vorbim despre un partid lipsit de viziune, care promovează demagogia absolută și care în ultimii ani de activitate parlamentară a demonstrat că altceva în afară de show-uri ieftine pe banii românilor nu știe.
Să susți moțiuni de cenzură fără argumente clare – doar prin lozinci ieftine împotriva guvernului – să vrei să ajungi la guvernare împreună cu „iluștri” din PNL fără un program concret, să inciți la ură și dezbinare, să manipulezi românii cu privire la aspecte ce țin de economie, justiție și să te folosești de acestea în scopuri electorale, asta înseamnă să nu ai respect față de români, să fii total iresponsabil fără nici măcar o urmă de regret.
Am văzut inițiativa promovată de USR „fără penali în funcții publice“. Dincolo de caracterul pur propagandistic pe care o are, această inițiativă, oricât de bine au cosmetizat-o, conține foarte multe aspecte contrare oricărei judecăți sănătoase. Am să vă dau un singur exemplu. Această inițiativă prevede interzicerea obținerii unei funcții publice de către o persoană condamnată definitiv pentru fapte de corupție. Deci, să înțelegem că pentru celelalte fapte grave , omor, violență, nu este vreo problemă, persoana respectivă putând candida, fi aleasă într-o funcție publică. Iar această anomalie nu este singura.
Nu este străin faptul că de multe ori cei din USR si PNL nu au recunoscut prezumția de nevinovăție catalogând fără scrupule drept „penal“, după bunul plac, pe oricine avea un dosar deschis la DNA. Nu contează faptul că acea persoană cercetată încă nu este condamnată definitiv, nu se demonstrează vinovăția acesteia, ba chiar, în anumite situații, este și achitată, singurul scop al USR și PNL (care a intrat în acest joc) este să se folosească de această împrejurare în bătăliile politice.
Cât despre semnificația noțiunii de reabilitare se pare că și aceasta este străină pentru liderii acestor partide. O măsură privativă de libertate poate fi însoțită fie de o pedeapsă complementară, fie de o măsură alternativă care este, atenție, limitată în timp. Iar reabilitarea constă în împlinirea unor termene specifice ulterioare ispășirii pedespsei, în cazul în care aceasta este privativă de libertate. Sunt niște noțiuni simple pe care mai marii din „salvarea României“ se pare că le-au neglijat.
Este normal ca după o perioadă de timp, stabilită de lege, o persoană să fie reabilitată, în consecință, să poată candida pentru o funcție publică, iar dacă are sprijinul electoratului, de ce nu, să o și ocupe.

Dragoș DRAGOMIR – Student Facultatea de Drept, Universitatea București

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...