Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Mit, rit, ceremonial şi magie

AN DE AN, ÎN ŞCHEII BRAŞOVULUI, ODATĂ CU ÎNVIEREA NATURII ŞI SĂRBĂTORILOR SFINTELOR PAŞTI, ASISTĂM LA UN SPECTACOL, A CĂRUI MANIFESTARE DEPĂŞEŞTE DE MULT ÎNŢELESUL ÎNGUST AL UNUI SIMPLU OBICEI, CUMULÂND ÎN DESFĂŞURAREA LUI ELEMENTE DE MIT, RIT, CEREMONIAL ŞI MAGIE, SUBORDONAT CELOR TREI ASPECTE ALCĂTUITOARE: PRIMĂVĂRATIC, PASCAL ŞI EROIC. Junii sunt grupați astăzi în șapte grupuri sau cete de călăreți, organizați din punct de vedere juridic în societăți, a căror misiune este păstrarea și promovarea tradițiilor din Șcheii Brașovului și Brașovul vechi, prin urmare se poate susține ca junii îndeplinesc totodată o funcție ceremonială, reluând și practicând ritualuri vechi în fiecare an.

Program

Ziua de Florii – 21.04.2019

Junii din Şchei au dedicat ziua de Florii pe de o parte cele­brării marelui praznic la Intrării Domnului Iisus în Ierusalim prin participarea la liturghie, iar pe de altă parte au dedicat această duminică cinstirii şi pomenirii junilor care au păşit pe lumea cealaltă şi care, departe de a fi uitati se regăsesc în pomelnicul fiecarei societăţi a junilor.

Prin tradiţie grupurile de juni participă la liturghie şi la slujba de pomenire a junilor decedaţi în parohiile în care se află din punct de vedere teritorial în sensul că la Biserica Sf. Nicolae participă grupurile Junilor Curcani şi Junilor Roşiori, în timp ce Junii Bătrâni, Junii Albiori şi Dorobanţii participă la slujba de pomenire a junilor decedaţi la Biserica Sfânta Treime – Pe Tocile.

Însă Dorobanţii şi Albiorii participă şi la pomenirea mor­ţilor din Biserica Sfântu Nicolae, alternând de la un an la altul prezenţa la una sau la cealaltă dintre biserici.

Junii braşovecheni ţin parastasul junilor decedaţi din rândurile lor în Biserica Adormirii Maicii Domnului din Braşovechi.

Prima zi de Paști – 28.04.2019

În prima zi de Paști fiecare grup de juni pornesc către tro­ița de unde aparțin , acolo are loc înmânarea buzduganelor și a lentelor noilor conducători de catre vechii conducători , după primirea însemnelor societății se cântă troparul învie­rii, se dansează Hora Junilor și se aruncă buzduganul.

Tot în prima zi de Paști Grupul Junilor Tineri participă la slujba de vecernie de la Biserica Sf.Nicolae la ora 15,00 iar după ce ies de la slujbă sunt Preotul Paroh la Bisericii Sf.Nicolae le înmânează însemnele Grupului Junilor Tineri în Piața Unirii.

A doua zi de Paști – 29.04.2019

Junii Tineri participă la ora 9 la liturghie la bisericiile din Șchei Sf.Nicolae respectiv Sf. Treime iar după ce primesc binecuvântarea Preoților la ora 12 se împart în 3 cete și pleacă la Stropit pe străzile din Șchei după ce au trecut pe la toate fetele de măritat din Șchei. Junii Tineri se întorc în Piața Unirii la ora 21.

Marțea cu plăcinte –30.04.2019

Junii Tineri dupa ce merg la troița de pe Coasta Prundului pe care o au în grijă coboară în Piața Unirii cu plăcinte la ora 17. După ce cântă tropoarul învierii , dansează Hora Junilor și aruncă buzduganul vor împărți plăcinte celor care parti­cipă la acest eveniment.

Vineri- Aruncre-n Țol – 03.05.2019

Poate cel mai așteptat eveniment după parada călare este aruncatul în țol a Junilor Tineri după ce se strâng la vătaf acasă Junii Tineri coboară în Piața Unirii unde din nou cântă troparul învierii, dansează Hora Junilor și aruncă buzduga­nul iar apoi urmează proba de curaj aruncare-n țol a Junilor Tineri. Acest spectaculos eveniment incepe la ora 17 și are loc în Piața Unirii.

Duminica Tomii – 05.05.2019

Cel mai așteptat eveniment cultural din Județul Brașov Coborârea Junilor în Cetate are în fiecare an în Duminica Tomii, după ce își împodobesc armăsarii și trec pe la condu­cătorii lor să le facă cinste, toate cele 7 grupuri se strâng în Piața Unirii cântă troparul învierii la troița Cap. Ilie Birt și la ora 11 are loc coborârea în cetate pe următorul traseu: Piața Unirii, str. Brâncoveanu-Barițiu-Piața Sfatului- Mureșenilor- bd. Eroilor- Republicii-Piața Sfatului- Apolonia Hirscher-str. Porții Șchei- Prundului- Piața Unirii- Pe Tocile- Podul Crețului- Pietrele lui Solomon.

Seara la ora 18 are loc coborârea junilor de la Pietrele lui Solomon până în Piața Unirii.

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...