Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

De la ”Visul american” la ZOAIE!

Prin 2012 apărea o poveste de vis. Urma ca cel mai bogat sportiv din lume, Tiger Woods, dar și fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Al Gore, doreau să investească la Tărlungeni. Lângă comună urma să se ridice prima stațiune ecologică din Europa. Peste 2 milioane de euro investiți, 14 partii si un teren de golf asa cum nu s-a mai vazut la noi in tara. Plus un cazinou. Numai că stațiunea de lux nu s-a mai făcut. Că nu s-au strâns banii, că nu s-au pus de accord investitorii, sau că au apărut szakalii locali, nu se știe. Scuze, șacalii.

Cu oareșce eforturi comuna s-a dezvoltat totuși. Poziționarea de la poalele munților și liniștea zonei au atras investitorii. Așa au apărut cartiere noi, respectiv cartierele Izvor și Valea cu Flori. Asupra acestora vom reveni cu un material special.

Acum să ne ocupăm de situația actuală. O situație cu mirosuri și multe zoaie, mult gunoi. O situație generată de actualul primar PNL – BEȘCHEA SEVERIUS-FLORIN și de ”cooperativa locală”.

UAT Tărlungeni avea contract de salubritate cu societatea SC HIDRO-SAL COM SRL, fiind parte a A.D.I. INTERSAL. Respectiva societate, deținătoare de mașini special autorizate presta serviciul de salubritate și pe raza comunei Tărlungeni. Numai că, în data de 31 martie a.c., domnul primar convoacă în ședință ”cooperativa locală” – pardon, consiliul local, unde se decide rezilierea contractului cu Hidro-Sal și înființarea unei societăți a CL care să se ocupe de salubritate. Fără să țină cont de faptul că trebuie îndeplinite anumite proceduri care durează(deschidere societate, achiziție mașini speciale, obținere avize, etc), edilul șăf de Tărlung se declară Gunoier Șăf începând din 1 aprilie. De ziua păcălelilor? Un păcălici… Oare a fost prost sfătuit, oare s-a dedat la o ciubucăreală ieftină? Vom vedea.

Cu tractorul și-o dubiță

Strângem gunoi pe uliță,

Cu-o dubiță și-un tractor

Ducem gunoi pe ogor…

Deci primarul s-a apucat vârtos de treabă și a găsit și utilaje și forță de muncă. Și a deschis și o groapă de gunoi, a lui proprie. Așa, de-al dreacu și de ambițios. A deschis groapa de gunoi fix lângă o grădiniță. S-o fi gândit el că mirosurile îi vor ține pe cei mici mai amorțiți așa, mai puțin vioi.

Utilajele specializate sunt: un tractor cu o remorcă. Și o dubiță verde. Cu acestea sunt strânse gunoaiele și depozitate pe câmpul de lângă o grădiniță. După cum se vede din imagini, după depozitare se face o selectare profesionistă, cu personal calificat, apoi se arde ce rămâne.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Numai că o asemenea activitate desfășurată super profesionist și mai ales ultra legal a atras atenția unor oameni răi. Adică celor de la Garda de Mediu. Care invidioși, i-au ars primarului o amenduță de 10.000 de lei. Adică nu lui i-au dat amendă, ci primăriei. Adică tuturor celor care locuiesc pe acolo, că doar din banii lor se va plăti.

Acum avem și noi ceva întrebări la care o să găsim singuri răspunsul:

  1. Cum se numește noua societate care se ocupă de salubritate? Are licențele necesare? Are contract cu cei care administrează groapa ecologică?
  2. Cele două utilaje sunt autorizate pentru această activitate? Sunt izolate corespunzător pentru a nu lăsa zoaiele și alte zemuri să se scurgă pe drum? Cui aparțin ele? Că gurile rele zic că tractorul ar fi al unei societăți pe numa SARA, iar dubița ar fi chiar a primarului. Dar na, până verificăm cui aparține, o să zicem că avem ”misterul dubiței verzi”.
  3. Personalul acela care se vede prin poze, cum prestează? Au oamenii contracte de muncă la noua societate, sau prestează în contul ajutorului social? Mai ales că tot gurile rele zic că anumite persoane care prestează pe acolo ar avea contracte cu o firmă de prin București, fiind angajati pentru alte activități. Verificăm și asta.

Verificând aceste mici aspect legate de calitatea aerului și a curățeniei am mai aflat noi și alte chestii de pe la Tărlungeni. Legate de construcția noilor cartiere, de o conductă de apă(magistrala de 1000) peste care s-ar fi ridicat oareșce construcții, etc. A, să nu uităm nici de Ocolul Silvic ”Ciucaș”!

Momentan să rămânem la foclorul local: Cu tractorul și-o dubiță/Strângem gunoi pe uliță, Cu-o dubiță și-un tractor/Ducem gunoi pe ogor…

A, ar mai fi una!

Tot pe loc pe loc pe loc

La vice să-i dăm la bot

Că ne strică șustăneala

Cu gunoiul strâns de-a valma!

Asta este despre ”corecția” aplicată viceprimarului de la Tărlungeni pentru că a pus întrebări și nu a fost de accord cu modul de salubrizare. Dar mai multe, în ediția de luni, integral pe tipar și online.

Weekend frumos!

PS: ”Pont” pentru Garda de Mediu: acum gunoaiele se aruncă pe fostul poligon auto! Adică e fain, zoaiele se scurg mai ușor în Tărlung. Oare cei de la Ape Minerale Zizin nu sunt afectați?

Alexandru PETRESCU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.