Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Cui îi pasă, cu adevărat, de pensionari, în România?

PNL a rămas în același stadiu, din 2016, în care nu propunea nimic concret, pentru ca nu avea soluții. Liberalilor le lipsește un program economic, gândit pentru diferitele domenii și un program social, care să se adreseze diferitelor categorii din România. Nu e treaba mea ce își propune acest partid din care a rămas doar un titlu și demagogia. Dar, să nu încerce să dezinformeze, prin reprezentanții săi. Cum să minți, în față, pensionarii, că nu li s-au mărit și nu li se vor mări pensiile? Dar cum e să duci cinismul până acolo, încât să contești la Curtea Constituțională a României toate legile care consacră creșterea nivelului de trai? Așa s-a întâmplat și cu Legea Pensiilor, trecută prin comisii și în plen, adică și prin fața parlamentarilor opoziției. Și, în loc să accepte, democratic, decizia majorității, încearcă să împiedice aplicarea ei.
Legea pensiilor se va aplica începând cu data de 1 septembrie 2021. Din acel moment, vechea lege a pensiilor va fi abrogată. E o certitudine, că legea menită să aducă logică și predictibilitate în acest sistem, se va aplica.
Până atunci, PSD a inițiat, ferm, creșteri ale veniturilor de care beneficiază vârstnicii. Punctul de pensie, a crescut, de la 871 de lei în 2016, la 1.100 lei la 1 iulie 2018, o creștere de peste 45%, cu mult peste creșterea prețurilor de 7,8% în această perioadă. Cunosc multe exemple de oameni, cărora le-au crescut pensiile, ca urmare a aplicării Legii 221/2018.
O certitudine este și recalcularea retroactivă, de la 1 octombrie 2018, a pensiilor pentru cei care au avut grupele 1 și 2 de muncă, adică ceva obișnuit în Brașov! Lucrurile nu se vor opri aici. În septembrie 2019 punctul de pensie va fi 1265 lei, în 2020, va fi de 1775, iar în 2021, de 1875 lei. Proiectul de lege se va întoarce în Parlament după ce Curtea a decis că sunt câteva prevederi neconstituționale. Practic, se vor face corecturile, va urma promulgarea prin decret prezidențial, iar apoi publicarea în Monitorul Oficial.
Atitudinea peneliștilor (evit să folosesc cuvântul liberali, adevărații liberali sunt în ALDE), în general, dovedește că nu sunt preocupați de pensionari, ci de voturi. Odată ajunși la putere, ar face ceea ce au mai făcut: vor anunța că bugetul asigurărilor sociale nu suportă măriri, deși pensiile sunt încă mici. Sau vor încerca să folosească excedentul bugetului, obținut de PSD, ca să plătească alocațiile. Da, acelea au fost crescute, dar sursa de finanțare a acestor măriri a fost identificată corect de PSD în altă parte.
Să vii să cauți cuvinte greșite într-o lege după ce a ieșit din Parlament, când ai fi putut face acest lucru la dezbateri, se cheamă minte cam înceată. Sau răutate. Ambele îi fac pe reprezentanții PNL, periculoși pentru România și pentru români. Atitudinea constructivă este cheia. Iar PSD se va remarca în continuare, la acest capitol.

Mihai MOHACI – deputat PSD

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...