Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Un primar care ar iubi copiii

Un primar care ar iubi copiii ar înțelege că sărbătorile de iarnă sunt ale copiilor. Pentru copii și, în special, ale lor. Un primar care ar iubi copiii s-ar da peste cap să îi vadă pe cei mici, pe copiii urbei pe care o păstorește, fericiți. Să îi audă, de-a lungul vacanței de iarnă, chiuind veseli prin orășelele copiilor. Așteptînd, arzînd de nerăbdare, să prindă un loc în mașinuțele electrice, în carturile ale căror motoare pufnesc de juri că sunt mașini de Formula 1, urcînd, rînd pe rînd, în racheta care îi va duce, pentru trei minute la cinci lei, vorba negustorilor, prin spațiul cosmic, hîțînîndu-i binișor. Un primar care iubește copiii ar face, în fiecare cartier al orașului, cîte un orășel al copiilor. Pentru că și copiii din Noua iubesc vacanța de iarnă în orășelul copiilor ca și cei din Astra, ca și cei din Tractorul, din Bartolomeu, de la Gară sau din Craiter-Triaj. Un primar care iubește copiii ar transforma, pe timpul vacanței de iarnă, Parcul Titulescu într-un paradis al copiilor și al adolescențeilor. Dar, de fapt, nu numai al lor. Un paradis cu alei transformate în patinuare – și să nu aud că nu se poate, pentru că la Viena am savurat așa ceva în parc (mă rog, mai puțin vînătăile de pe zona dorsală). Cu trenuleț care să șuiere vesel pe celelalte alei, condus de personaje din desene animate, cărînd micuți de ici-colo. Un primar care iubește copiii s-ar strădui să umple și Tîrgul de Crăciun și orășelele copiilor cu luminițe multe, în culori vesele, cu chioșcuri cu turtă dulce, ciocolată, marțipane, jucării, cu multe jucării tradiționale. Cu Moși Crăciun mereu gata să îi ia pe cei mici pe genunchi și să le asculte poveștile. Un primar care iubește copiii s-ar preocupa ca în toate orășelele copiilor din carteierele Brașovului să fie spectacole alee copiilor pentru copii. Concursuri sportive și nu numai. Să fie chiote, joacă, fericire. Un primar care iubește copiii ar aduce în fiecare cartier, în mijlocul orășelului copiilor de acolo, un brad nici prea-prea nici foarte-foarte. Și ar veni în rîndul oamenilor și le-ar spune că ei, locuitorii cartierului, de fapt copiii lor, vor împodobi bradul. Nu primăria, nu cine știe ce srl. Și ar transforma momentul într-unul feeric, miraculos și, categoric în fericire pentru cei mici. Un primar care iubește copiii cam asta ar face de sărbătorile de iarnă. Pentru că, vrem nu vrem, ne dăm ultraortodocși, fundamentaliști, argumentăm cu Biblia în brațe, sărbătorile de iarnă înseamnă mult mai mult copii, fericirea lor, bunătate, dăruire, altruism și mult mai puțin staulul cu miei, cei trei magi și ce mai e în tabloul respectiv. Este bucuria – abstractă – a miracolului nașterii Domnului, dar este – și cerd eu că pentru fiecare adult acest lucru este adevărat – bucuria de a-ți vedea copilul radiind de fericire.
Un primar care iubește copiii, care își iubește concitadinii și urbea, ar face să se simtă spiritul sărbătorilor. Vă dați seama cum ar arăta un Brașov plin de muzica sărbătorilor, cu negustori de castane coapte și cartofi copți la jar, în butoaie de tablă, cu vin fiert (nu poșircile care îți dau fierea peste cap după prima înghițitură, ca să iasă banul), cu copii și adolescenți colindînd voioși?
Toate cele de mai sus le-ar face un primar care iubește copiii. Un primar blazat, obosit de prea mulții ani de mandat, plin de automatismele căpătate în ani, lipsit de consilieri inteligenți, cu imaginație, cu orice fel de alte iubiri dar nu de copii face un simulacru de tîrg de Crăciun, cu un brad maaaaare, cu douăzeci de chioșcuri din lemn plus două căruțe, plin de luminițe, este adevărat, dar cu un iluminat office, alb, rece, sec, deloc atractiv. Un tîrg de copii care uită din prima secundă că personajul principal al poveștii sărbătorilor de iarnă este Măria Sa, copilul. Așa că, fraților, hai să ne luăm copiii și să îi cinstim cu o țuică fiartă, în Piața Sfatului, la tîrgul de Crăciun.

Cornelius POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...