Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Incompetență, abuz și interese politice!

Cam așa așa putea rezuma în câteva cuvinte ceea ce se întâmplă acum la nivel guvernamental și prezidențial. Cu toate bâlbele și toate gafele făcute de-a lungul celor două luni de stare de urgență, prost gestionată la cel mai înalt nivel. Sau, mă rog, guvernată după chipul și asemănarea lor.

Să o iau cu începutul :

Incompetență.

Aici ar trebui să scriu pe vreo 200 de pagini tot ce am văzut că (nu) s-a întâmplat în 60 de zile de carantină socială. Industria HORECA a fost adusă la pământ, declarațiile de susținere a economiei în prăbușire au rămas numai pe hârtie. Dacă este să discutăm despre măsuri de susținere, să ne oprim la una mult trâmbițată. Programul IMM Invest.

După o lansare ratată, programul a fost accesat de 54.498 de firme – la data de 14.05.2020. Dintre aceste cereri, 46.638 au fost transmise băncilor.  Băncile au analizat până ieri 193 de cereri, au aprobat 11 şi au respins 182, ceea ce înseamnă o rată de aprobare la finanţare de 6%, dovadă că accesul la creditele garantate de stat nu este chiar mana din cer aşteptată. Despre ce vorbim ? Gargară politică și incompetență în a crea un cadru în care băncile să nu își facă de cap. Nu au fost emise norme metodologice care să facă imposibil abuzul decizional al băncilor. Și uite așa guvernanții noștri se spală pe mâini : noi am făcut ce trebuia, dar băncile au politica lor de creditare !

Dacă chiar ar fi vrut să sprijine economia care se confruntă cu probleme, trebuiau să aloce sume din buget pentru subvenționarea 100% a dobânzilor și garantarea 100% a creditelor contractate de firme în vederea respectării măsurilor sanitare cu privire la protejarea angajaților și clienților. Sumele sunt foarte mari la nivel de companii, în funcție de dimensiunea afacerii. La un hotel, de exemplu, trebuie să ai dozatoare cu dezinfectant la intrare, la recepție, la intrarea în lift, în fiecare cameră. Să dezinfectezi periodic mânere, clanțe, balustrade, mese, scaune, birou recepție. Să asiguri tuturor angajaților măști de protecție – cel puțin 3/zi , mănuși de protecție, eventual halate de unică folosință și viziere. Calculul estimativ făcut este că la nivelul unui hotel cu 20 de camere, 1 recepționer pe schimb, 2 cameriste ( femei de servici) pe schimb , costul investiției inițiale este de aprox. 10.000 de lei, iar costul zilnic este de cca. 1.000 de lei. Într-o singură lună – și să nu ne amăgim că va dura starea de alertă doar o lună – ai un cost de investiție de 10.000 de lei și un cost cu materialele consumabile de 30.000 de lei. Pe care îi scoți din amărâta de încasare din serviciile de cazare.

Incompetența s-a văzut și din proasta gestionare a verificării respectării restricțiilor impuse. Amenzi date în mod abuziv, tolerări de comportamente în afara cadrului legal – că, de, acolo erau pretenarii . Am ajuns în aceste zile ca Jandarmeria și Poliția Română să facă sluj la ușa unei instituții private pentru a acoperi abuzurile unui director demis. Vezi  cazul  S.I.F. Transilvania din Brașov, unde jandarmii păzesc sediul instituției ca să nu intre noul director legal ales. Noaptea minții !!!

Abuz.

Tuturor ne este frică de ceea ce nu cunoaștem. Dar suprapusă această frică și peste abuzul practicat pe scară largă de autorități, este ceva de neînchipuit și de netolerat. Am trăit clipe de minciună în care am fost – sau s-a încercat – timorați, mombardați și cu informații atente alese și direcționate pentru a crea o stare de încrâncenare și de frică. Plecând de la lipsa de transparență a autorităților – abuz în aplicarea prevederilor legale cu privire la informarea publică – până la plasarea în mediul public a unor informații și știri bine alese pentru a crea starea de frică. Toate știrile cu numărul de infectați cu Covid 19, cu numărul de decedați din fiecare zi. Nici un rezultat al vreunei autopsii – obligatorie pentru cei decedați în spital – din care să rezulte cauza reală a decesului. Și peste asta a apărut și procedura instituită de Institutul Național de Sănătate Publică din data de 28 aprilie 2020. Document salvat în care se arată negru pe alb : „Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportata ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se suspectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.” Băi, ești prost ? Adică, indiferent de cauza reală a decesului, mortul este mort de Covid-19 ??? Și avem și o premieră mondială : în cele 2 luni de Covid, nu avem nici un mort declarant de gripă sezonieră !!! Al naibii sistemul ăsta sanitar ! Asta ca să nu mai spunem că de două luni de zile nu mai moare nimeni în accidente de circulație !

Filmări impresionante, reportaje cutremurătoare, totul făcut ca după un scenariu! O lume căreia nu îi pasă de un milion de oameni care mor lunar de foame, care habar nu avea de sute de mii de morți de gripă sezonieră de alte milioane care mor de varii boli – dintr-o dată a fost năucită și băgată peste noapte în carantină de câteva zeci de mii de morți, dintre care marea majoritate aveau alte boli – chiar în fază terminală! Și de un virus despre care nu se știe mai nimic, decât că nu există ”vaccin”.

Abuz a fost și este modul în care au fost tolerate actele de vandalism din centrele de carantină. Sau poate frică din partea autorităților de a impune respectarea normelor de conviețuire și respectarea proprietății ? Aceasta, suprapusă cu o lipsă de respect față de norme și lege a celor carantinați, de parcă era vina proprietarilor de pensiuni și hoteluri că ei și-au propus să facă excursii sanitare în plină pandemie.

Interese politice !

Da, aici este multă cerneală de curs. Cu toate că nu am atins vârful de infestare în România – suntem încă pe pantă ascendentă – cu toate că populația se înghesuie să iasă necontrolată din casă, guvernanții și președintele „guvernului meu” nu au avut sânge în instalație și să prelungească starea de urgență cu încă o lună. Și această defecțiune se va vedea în numărul de infestări care vor exploda peste 14 zile.

Fără nici o urmă de îndoială, starea de urgență trebuia prelungită. Cu adoptarea în mod legal a tuturor măsurilor de restricție, a măsurilor de suport financiar pentru firmele și industriile în dificultate. Dar nu te poți aștepta la așa ceva în plin an electoral. De frica voturilor „împotrivă” pe care, în mod cert, le va încasa la toamnă, președintele a preferat să arunce mingea în terenul celuilalt. Adică al cetățeanului. Cel dornic de o agapă la iarbă verde și muzica dată la maxim, cel dornic să meargă la mall doar de dragul cumpărăturilor, și nu din necesitate. Nu excludem, de altfel, atitudinea total iresponsabilă a românilor misirupiști, cei care cred că virusul se uită la fața omului înainte de infestare : măi, ăsta are ceva parale, nu ne atingem de el, uită-te la fața ăluia, moacă de sărăntoc , șo pe el !?! Te uiți cum au evadat duduile și maneliștii în aer liber, fără nici un fel de rețineri. Probabil că își vor merita soarta, peste vreo 2 săptămâni.

Și se va întâmpla. Din perversitate politică. Și va apare Măria Sa Iohannis după noua explozie de virusați și va striga în gura mare : Ați văzut că nu puteți să respectați regulile stabilite? Hai înapoi în case, încă o lună de stare de urgență. Este vina voastră, a românilor inconștienți !  De parcă asta nu se știa de la momentul încetării stării de urgență. Dar din perversitate și interes în acumulare de capital politic pierdut în proasta gestionare a stării de urgență, preferă să ne scoată pe noi la înaintare. Din aceeași perversitate cu care scuipă injurii și incită la ură, uitând de momentele în care era dus de mânuță de pesediști la Grivco să îl accepte Băsescu premier. Un moment pentru care îl respect pe Băsescu (nu că ar fi prea multe, să nu se înțeleagă altceva).

De la începutul crizei, Iohannis a fost și este singurul lider european care a cântat în strună Uniunii Europene. U.E. care la începutul epidemiei a întors spatele Italiei, atunci               când o ardea buza mai tare. U.E. care prin vocea premierului german a cerut sclavi sparangheliști pentru fermierii nemți. Și ca la un semn, i s-au trimis, cu complicitatea ministrului de interne și a ministrului muncii, sclavii mult doriți. Să nu cumva să nu aibă friții piederi că le-au dispărut culegătorii de pe plantația de „bumbac”.

Nu aveți sentimentul că retrăiți (trăiți) o nouă mineriadă ? În 1990 am avut mineriada proletară, venită să apere guvernul și pe Iliescu de studenții protestatari. Liberalii și țărăniștii erau de vină pentru tot și toate. Retrăiesc aceleași sentimente acum, în condițiile de Covid-19. Nu contează starea de sănătate de populației, în capul lui Iohannis doar pesediștii sunt de vină ! Are „guvernul meu” din noiembrie 2019, dar el numai în martie a „descoperit” că sistemul sanitar prăduit de toți – inclusiv de liberali – de la 1990 încoace,  nu este pregătit să facă față bătăliei cu virusul. Și dacă spui ceva de prezident, sar în capul tău minerii din mediul online. Acum nu se practică bătaia cu bâta, acum te spurcă și te fac troaca de porci pe net. Ne-am informatizat, ce naiba !

Un lucru demn de reținut ! În 1990 liberalii erau bătuți de susținătorii feseniștilor aflați la putere. Astăzi, urmașii bătăușilor din 1990, intrați pe ușa din spate, noaptea ca hoții , în PNL, îi altoiesc , nuc u bâta, ci cu postarea, pe cei care își mai permit să gândească și să se exprime liber. În aceste vremuri s-au înmulțit îngrijorător numărul celor care te acuză pentru faptul că îți permiți să gândești altfel. Până devenim o masă compactă de pupincuriști.

Adrian NEAG

Comentarii
Loading...