Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Dosarul Tărlungeni, incompetenţă sau hoţie?

Primarul liberal Severius Beşchea vrea să candideze din nou la Tărlungeni. Tot acolo, la Primărie, unde a reuşit performanţa să colecţioneze două dosare penale, spun unele surse din anumite zone ale serviciilor. Aceste dosare ar fi fost deschise după un control mamut al Curţii de Conturi Braşov, control care a evidenţiat multiple nereguli şi lipsuri constatate în cursul descinderii inspectorilor acestei instituţii. Despre respectivele nereguli şi ilegalităţi constatate presa de investigaţii a relatat pe larg, deşi doar parţial. Amploarea dezastrului, al intereselor din spatele acestuia, duce în linie dreaptă la primarul liberal al Tărlungeniului, principalul vizat de acţiunile penale care i se pregătesc în cascadă, pentru fiecare neregulă în parte, dar în schimb nu s-au descoperit alte matrapazlâcuri, care ar putea fi denumite găinării dacă n-ar fi definite totuşi în Codul Penal ca infracţiuni cu bani publici. În materialul de azi doar vom enumera câteva dintre acestea, urmând ca fiecare dintre capetele de acuzare, formulate de presă deocamdată, să fie detaliat într-un material separat.

Cariera de pietriş

Exploatările de pietriş din albia Tărlungului au constituit de-a lungul timpului o sursă de venit pentru bugetul local al comunei Tărlungeni, dar şi un prilej pentru afaceri controversate, încredinţări ilegale şi şpăgi consistente pentru iniţiatorii afacerilor cu pietriş „penal’’. Cariera de pietriş aluvionar Gossman, a cărei încredinţare pluteşte şi astăzi în mister, a fost exploatată la sânge depăşindu-se adâncimea şi întinderea exploatării, astfel că pilonii podului de cale ferată de peste Tărlung, care a rezistat încă din anii 30, au fost destabilizaţi la bază şi s-au prăbuşit, în principal datorită săpării excesive în carieră, în amonte şi în aval, opera administrativă a actualului primar Severius Beşchea. Vom detalia în viitor.

Păşunea Cărpinişului

Lăngă satul Cărpiniş se întinde o păşune, chiar lângă albia Tărlungului, care a fost descompusă în parcele şi atribuită, se pare, unor funcţionari din primărie şi chiar unor intermediari de-ai primarului. Se ştie că zona dintre Tărlungeni şi Braşov este locul unui boom imobiliar, dar ce nu se ştie este că şi satul Cărpiniş a devenit o zonă imobiliară dezvoltată, parcelele fostei păşuni din centrul Cărpinişului fiin atribuit diverşilor şmecheri di Braşov, prin diferite metode. A venit rândul păşunii din afara Cărpinişului să fie prăduită pe căi nelegale, întâi celor din primărie ca să-şi ţină gura, apoi clientelei politice liberale, patronată în Tărlungeni de primarul Beşchea.

Apa Tărlungeni

Învăluită în negura corupţiei este şi situaţia serviciului de apă al comunei, grevat de starea de nelegalitate în care se află, pentru că nu s-a putut concesiona în cadrul stipulat de lege respectivul serviciu. Primarul Beşchea s-a trezit că nu poate distribui legal apă către cetăţenii comunei, dar şi către firme, neavând licenţă de distribuţie, sau dacă o are, nefiind obţinută legal. Prin urmare s-a întâmplat inimaginabilul, primăria plătind apa către Compania Apa pentru firme şi pentru cetăţeni din bugetul propriu. Firmelor de pe raza comunei nu li s-a facturat apa pentru că nu exista o modalitate legală de facturare. Plăţile făcute de primărie în perioada 1 nov 2016 –aprilie 2017 sunt în aer din această perspectivă, urmând în viitor un amplu control al Curţii de Conturi pe această temă.

Salubritatea Tărlungeniului

După renunţarea la contractul cu Hidrosal Prejmer, salubritatea în Tărlungeni a luat-o pe căi lăturalnice, în ditamai comuna colectarea deşeurilor făcându-se chiar cu furgonete particulare, surse din primărie afirmând că ar aparţine chiar ale primarului. Singura autoutilitară de salubritate achiziţionată de primărie, nu se ştie cum, stă mai mult defectă. Atunci cine încasează tariful de salubritate de la abonaţi? Primăria sau firma lui Beşchea. Şi în ce bază legală? Ce este mai grav este că munţii de gunoaie colectaţi cu autoutilitarele proprii au fost depozitaţi ilegal în ţigănia din Zizin, adăugându-se astfel la munţii de gunoaie proprietatea personală a romilor de acolo. Degeaba a amendat Garda de Mediu de trei ori primăria, degeaba au sărit la bătaie chiar gorilele primarului la viceprimarul comunei. Cert este că în urma unei astfel de operaţiuni de salubrizare ilegală , valea Zizinului, potenţială zonă turistică, a fost sufocată de gunoaie chiar la intrarea în vale. Adio investitori în turism, adio vale turistică!

Întrebări pentru primar

Care au fost avantajele aduse firmelor de casă ale primarului din Tărlungeni în urma necolectării taxelor pentru apă şi salubritate de către Primărie? Angajaţii Primăriei Tărlungeni pot face dovada plăţii apei şi salubrizării în toată această perioadă? Cum a fost duse la îndeplinire măsurile prescrise de Curtea de Conturi după raportul devastator pentru primarul Severus Beşchea? La toate aceste întrebări va răspunde desigur primarul, dar nu nouă ci procurorului de caz! Noi vom continua şi cu alte capete de acuzare, în speţă gazul metan, acuzaţii jurnalistice deocamdată, urmând să prezentăm şi documente. Doar e campanie electorală, iar pentru funcţiile de primar ar trebui să candideze cei mai buni şi mai cinstiţi dintre cetăţeni.

Sandu DUMITRU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.