Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ziua Veteranilor, marcată, astăzi, în România

stăzi sărbătorim, chiar dacă în condiții speciale, Ziua Veteranilor. Cunoscută anterior drept „Ziua Armistițiului” și celebrată în state precum Australia, Belgia, Canada, Franța, Statele Unite ș.a., această dată semnifică încheierea oficială a Primului Război Mondial, la orele 11.00 ale zilei de 11.11.1918, când a intrat în vigoare armistițiul semnat de Puterile Antantei cu Germania, în pădurea de la Compiegne (Franța).

În România, Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Pentru Armata României, semnificaţia acestei zile este legată şi de faptul că, pe 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, din Batalionul 151 „Războieni” („Lupii Negri”), primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

Chiar dacă în acest an situația creată de pandemie nu ne-a permis organizarea unei ceremonii publice, gândurile noastre se îndreaptă, cu respect, admirație și recunoștință, către veteranii care și-au făcut datoria față de neam și țară în teatrele de operații și cinstim memoria celor care și-au pierdut viața în misiuni de luptă. Fie ca exemplul de patriotism, curaj, dedicație, camaraderie al veteranilor să ne însuflețească pe toți, să ne facă mai buni, mai solidari, mai responsabili, pentru că numai astfel, împreună, putem trece cu bine peste perioada grea pe care o traversăm”, a transmis prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii.

Comentarii
Loading...