Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Brașovul după 5 luni de conducere nouă

Au trecut cinci luni de la alegerile din 27 septembrie 2020, data la care vechiul primar a fost detronat de catre candidatul USR, Allen Coliban. E timpul, cred eu, sa facem o scurta analiza a celor 150 de zile scurse de atunci.

As incepe prin a repeta ceea ce am spus de nenumarate ori pana la alegeri, ceea ce a reprezentat si motivarea candidaturii mele la acele alegeri – primarul de 4 mandate Scipcaru George trebuia schimbat. Incetase de foarte mult timp sa mai fie un factor de progres al Brasovului, fiind, in fapt, o mare frana in dezvoltarea rationala si benefica a orasului. Din acest punct de vedere alegerea domnului Coliban este un element cu puternic potential pozitiv. Totul depinde de ce a facut / va face din functia de primar.

Cei care il critica strict pe motiv ca nu se vede nici o schimbare in bine in oras, gresesc. Cinci luni nu sunt suficiente pentru a avea rezultate notabile in schimbarea de paradigma in administratia locala, chiar daca doresti aceasta schimbare. Cei care incep cu Hei-rup-ul! de cele mai multe ori fac lucruri gresite, care se razbuna in timp. Ilie Bolojan, cel care a taiat jumatate din executivul Consiliului Judetean Bihor este o exceptie, deoarece venea cu o vasta experienta administrativa in spate si cu un grup de oameni in jurul lui cu o experienta similara cu a lui.

Din acest punct de vedere situatia la Brasov este complet diferita. Nu numai ca noul primar nu are nici un pic de experienta administrativa, dar nu are nici macar o experienta de conducere a unui grup de oameni care nu iti vin alaturi din pasiune si entuziasm, ca la partid (unde, oricum, tot nu el este „conducatorul” in acte), ci oameni angajati pe posturi bine definite, carora trebuie sa le insici / impui / inoculezi directia de mers, fara a avea foarte multe parghii la indemana prin care sa ii poti constrange sa urmeze directia pe care tu, conducatorul de institutie, o doresti. Pentru ca trebuie sa fim realisti, la ora actuala legea in Romania ii face pe functionarii din primarii, fie ei functionari publici, sau nu, destul de solid infipti in scaun, iar indepartarea lor presupune un imens hatis procedural, la final neavand niciodata cu adevarat convingerea ca, daca se adreseaza justitiei schioape si deloc oarbe, aceasta nu ii va reinscauna in aceeasi pozitie, cu obligatia de a le plati daune cu varf si indesat. Aici domnul Coliban vine cu un mare minus, care minus a avut ocazia sa se observe destul de pregnant in cele 150 de zile scurse. Faptul ca l-a luat pe fostul viceprimar Ladislau Barabas pe post de consilier eu am considerat ca a fost o miscare buna (si o recunoastere deloc rusinoasa a lipsei de experienta in administratia publica locala), dar faptul ca acesta din urma l-a tras dupa el pe unul dintre cei mai nocivi angajati ai epocii Scripcaru, Attila Radnotti, a fost o greseala majora, pe care Coliban nu ar fi trebuit sa o accepte. Radnotti, alaturi de Mia Dumitrescu, a fost unul dintre cele mai murdare personaje din primaria Brasov, si inca are ghearele infipte intr-o serie intreaga de activitati extrem de lucrative pentru el, dar paguboase pentru administratie.

Mai mult decat atat, in 16 noiembrie, la o luna si jumatate de la castigarea alegerilor, noul primar dispune ca majoritatea domeniilor de interes major aflate in sarcina administratiei locale sa treaca in competentele celor doi viceprimari, cu greutate mai mare pe Flavia Boghiu, asa cum era de asteptat, ea fiind colega de partid cu primarul. Dar daca ne uitam pe domeniile „transferate” acesteia, in afara de asistenta sociala si protectia copilului si a persoanelor varstnice, domenii unde d-na viceprimar avea o experienta anterioara, acesteia i s-a pasat si urbanismul, directia juridica, transportul public, cultura, relatiile externe, etc, etc. Domnule primar, pai si dumneavoastra cu ce ati ramas in farfurie??? Da, stiu ca in dispozitia nr, 2341 scrie ca „primarul ramane competent sa exercite oricand una sau mai multe din atributiile delegate..”, dar sa fim seriosi, nu merge asa. Atributiile raman delegate viceprimarului in cauza, iar primarul, cand simte el asa, o chemare de nestavilit sa intervina, trebuie sa fie mai intai pus la curent cu situatia de fapt, cu strategiile deja implementate, cu problemele identificate, analiza SWOT, cum le place celor din corporatii sa zica, si doar apoi isi poate da cu parerea. Adica primarul este in plus in domeniile delegate viceprimarilor.

O fi bine? O fi rau?

Eu zic ca e rau, deoarece brasovenii, toti cei 14,4% dintre locuitorii orasului cu drept de vot care af determinat alegerea primarului, au votat COLIBAN, nu USR si vedem noi cine face treaba. Votarea primarului este uninominala. Este absurd sa delegi imediat ce ai fost ales chiar domeniul urbanismului, spre exemplu, adica exact domeniul unde Scripcaru a facut prapad si care a fost o mare tema de campanie – in toti cei trei ani de campanie electorala a USR, nu doar in cea definita de lege. Si asta exact dupa ce – culmea! – predesintele comisiei de urbanism a consiliului local a fost ales prin vot unanim … exact Scripcaru. Adica Scripcaru ramane la butoane, iar primarul, acum, cand are puterea de a se lupta contra aberatiilor majore si multiple existente in urbanismul brasovean, ei bine, primarul ii deleaga aceasta atributie doamnei viceprimar Boghiu, om cu o vasta pregatire si experienta in domeniul urbanismului, dar si juridic, caci ce sa vezi, si directia juridica a primariei este tot in curtea viceprimaritei. Mie mi se pare ca cineva isi bate joc de toti cei care au votat Coliban pe 27 septembrie 2020.

Realizari in cele 150 de zile? Nimic, nimic, nimic.

La podul de la Fartec lucreaza in continuare cate maxim cinci oameni in fiecare zi, pe trecerile de pietoni sunt in continuare accidentati oameni, viitorul nou spital va avea tot 850 de paturi, cum decisese Scripcaru, nu 1500 cum ne promitea Coliban in campania electorala, Sala Polivalenta se va construi tot in mlastina, cu costuri uriase, blocurile tot ca sardelele se autorizeaza.

Ieri, la 150 de zile de la preluarea puterii, ne anunta Nelu Corbu victorios ca se va da un HCL prin care se va reusi in sfarsit asfaltarea acelei bucati de strada din Tractoru care a fost asfaltata in campania electorala si dez-asfaltata imediat dupa aceea deoarece nu era in proprietatea primariei. Iuhuuuu, ne-au trebuit 5 (cinci!!!) luni pentru asta! Victorie!

Singura veste buna e ca au inceput sa fuga sobolanii de pe corabie (oare stiu ca se scufunda?). Madam Doiciu, personaj de trista amintire, si alti angajati din primaria Brasov se aude ca vor sa fuga la Ghimbav. Asta ar putea fi o mana de ajutor intinsa primarului, cumva impotriva prestatiilor acestuia, pe principiul „pasarii oarbe ii face Dumnezeu cuib”.

Am inceput acest articol cu o singura intentie clara in minte – sa nu ma iau de noul primar. Dupa cum se vede cu ochiul liber, nu mi-a reusit. Zau, as fi vrut sa ii iau apararea pe motiv ca nu a trecut suficient timp sa poata fi trase macar niste semiconcluzii (asa cum am facut-o ieri, intr-o emisiune Tv), dar nu poti sa negi evidenta – nu s-a facut nimic. Nimic, nimic, nimic.

Sa mai asteptam inca 30 de zile, poate incepe sa se vada ceva.

Dar, domnule primar, trebuie sa va atrag atentia ca sunteti intr-o situatie extrem de periculoasa. In anul 2002 consiliul local, de data aceea, a decis sa delege majoritatea atributiilor primarului catre viceprimarul PD de la acea vreme, primarul PNL Ioan Ghise ramanand doar o figura decorativa in primarie. Astazi brasovenii isi amintesc de acea epoca ca de perioada in care nu s-a facut nimic, si il acuza pe Ghise pentru asta, desi atributiile erau TOATE la viceprimari, in special la Scripcaru, viceprimarul PD. Iar Scripcaru, in 2004 era ales primar. Asa ca … eu parca i-as mai retrage din atributii doamnei viceprimar Boghiu, altfel o vad primar in 2024.

Șerban ȘOVĂIALĂ

Comentarii
Loading...