Mai multe măsuri intră în vigoare astăzi, 1 iulie – atât măsuri de ordin economic, cât și din domeniile sanitar și social.
Energia și gazele se vor scumpi, coplata e introdusă în sănătate, pașaportul electronic de vaccinare devine oficial și intra în vigoare noi măsuri de relaxare.
Facturi mai mari pentru românii care nu au încheiat contracte de energie pe piața liberalizată , după expirarea uneia dintre facilitățile propuse de autorități la liberalizarea din ianuarie. Tarifele furnizorilor
La gaze se estimează creșterea prețurilor cu 20%. Asociația Energia Inteligentă a estimat de curând scumpiri de 10% la electricitate și de 20% pentru gaze naturale de la 1 iulie. Bogdan Chirițoiu, președintele
Cei mai mari furnizori de gaze din România pentru populație sunt E.ON și Engie. Conform vicepreședintelui ANRE Zoltan Nagy-Bege, aceștia au anunțat creșteri între 13 și 25%. Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat că prețurile nu ar trebui să crească, dar susține că „a auzit de scumpiri de 15%-16% până la sfârşitul anului‟.
Și în sănătate există schimbări de la 1 iulie, dată la care va intra în vigoare mecanismul contribuției personale, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță în acest sens. Mai exact, românii care se vor trata în sistemul medical privat vor plăti o diferență între suma decontată de stat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate și tarifele percepute de spitalul privat.
Statul decontează în acest moment anumite analize și intervenții făcute în spitale private care au contract
Spitalele private vor oferi un deviz estimativ și le vor explica pacienților cât este acoperit de stat și ce sume vor fi plătite în plus de ei. La fiecare modificare a devizului, pacientul sau familia acestuia trebuie să își dea acordul.
Pașaportul de vaccinare devine operațional de la 1 iulie. Pașaportul COVID este realizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și poate fi folosit pentru petrecerea concediului în altă țară. Documentul, care se numește oficial „certificatul verde digital european”, va atesta că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală. Certificatul va fi gratuit. Acesta va acoperi toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, plus Islanda și Liechtenstein, în vreme ce Norvegia și Elveția sunt în faza de testare, potrivit Comisiei Europene. Pașaportul COVID va putea fi generat prin accesarea site-ului certificat-covid.gov.ro. După completarea datelor solicitate, certificatul va putea fi descărcat pe telefon. Cei fără posibilitatea de a accesa online platforma vor putea primi certificatul prin intermediul medicului de familie sau prin Direcția de Sănătate Publică (DSP), conform lui Andrei Baciu, secretar de stat din Ministerul Sănătății. Pe lângă certificat vor fi în continuare necesare pașaportul sau buletinul pentru trecerea graniței. ( Link – https://gazetabrasovului.ro/2021/06/28/certificatul-verde-covid-va-putea-fi-descarcat-de-pe-internet-incepand-cu-1-iulie-2021/)
1 iulie aduce și un nou val de relaxări ale măsurilor împotriva răspândirii coronavirusului. Astfel, nunțile și botezurile pot fi realizate în două variante: maximum 100 de persoane la interior și 150 de persoane la exterior, dacă în localitate sau județ incidența este mai mică de 3 la mia de locuitori. Maximum
#gazetabrasovului
gazetabrasovului.ro
Foto – Bursa, Mediafax