Site icon Gazeta Brașovului

Vaccinul anticancer va fi disponibil în curând

Un nou vaccin, ce conține ARN mesager, va fi utilizat în curând pentru cancer. Vaccinul se află în procedură de testare, mai precis în faza a doua a testelor clinice. El este testat pe voluntari, după ce în prima etapă a testării a avut rezultate încurajatoare.

 

În faza a doua a testelor vor participa 120 de pacienți cu melanom în stadiile 3 și 4.

Serul este dezvoltat de către de către BioNTech, aceeași companie care a dezvoltat și cel mai utilizat vaccin anti-Covid, în parteneriat cu Pfizer, și va trata boala deja instalată prin stimularea imunității naturale a organismului în luptă cu necruțătoarea boală. Serul nu va fi administrat preventiv.

 

Potrivit medicului oncolog Bogdan Tănase, va mai dura minim un an de zile până când vaccinul va fi lansat oficial, relatează Digi24. Pentru ca un medicament să fie pus pe piață, trebuie să treacă faza 3 de cercetare.

Serul dezvoltat de BioNTech va fi utilizat în combinație cu un medicament bazat pe anticorpi monoclonali, Libtayo (cemiplimab).

 

În acest moment, cancerul este tratat cu combinații de medicamente, care au rolul de a se potența reciproc, ca și antibioticele în cazul unor infecții. Se folosesc în combinație tocmai pentru a preveni apariția unei rezistențe, rezistență care apare inclusiv în cazul unor celule canceroase. De aceea, pentru a preveni apariția unor mecanisme de rezistență la diversele tipuri de terapie, se folosesc mai multe terapii concomitente pentru a eradica toate celulele care sunt anormale în organism, a mai explicat dr. Bogdan Tănase, pentru sursa citată.

 

Odată injectat, vaccinul „indică” celulelor pacientului cu ce seamănă „inamicul”, pentru ca sistemul imunitar să dezvolte elemente de apărare contra celulelor tumorale. Marele avantaj al tehnologiei ARN mesager este că vaccinul poate fi personalizat, ceea ce-l va face mai eficient și recuperarea mult mai puțin dureroasă și cu mult mai puține efecte adverse. În prezent, sunt folosite chimioterapia și radioterapia.

 

#gazetabrasovului

gazetabrasovului.ro

 

Exit mobile version