Site icon Gazeta Brașovului

Au trecut 30 de ani de la moartea lui Freddie Mercury

Solistul Queen Freddie Mercury a fost un scriitor prolific, un empatic introvertit și un muzician iconic. Trupa sa se numără printre cele mai de succes din toate timpurile, cu vânzări de peste 300 de milioane de albume în întreaga lume. Spectacolul oferit de către Queen pe stadionul Wembley din Londra în ’86 este încă perceput ca fiind printre cele mai de neuitat evenimente rock live din istorie.

Viața lui Mercury a fost plină de aventură, publicitate și, poate, mai presus de toate, o dualitate clară.

Zece dintre cele 17 cântece din colecția „Greatest Hits”  din 1981 – cel mai bine vândut album al trupei – au fost scrise de Mercury. A început să scrie cea mai faimoasă melodie a lui Queen, „Bohemian Rhapsody”, în timp ce era încă la facultate. Mercury a fost recunoscut pentru calitățile vocale remarcabile de tenor (putând cânta și în regim de bariton), acoperind patru octave, cât și pentru prestațiile live. 

Mercury și-a confirmat diagnosticul cu SIDA cu doar o zi înainte de a muri, pe 23 noiembrie 1991. El a murit de pneumonie bronșică pe 24 noiembrie 1991. Pneumonia a fost cauzată de complicații de la SIDA. Cântărețul și compozitorul avea doar 45 de ani. Slujba de înmormântare a lui Mercury a fost ținută de un preot zoroastrian. Înainte de a muri, Mercury i-a spus lui Mary Austin unde dorea să-i fie îngropată cenușa; acea locație secretă nu a fost încă dezvăluită.

Exit mobile version