Site icon Gazeta Brașovului

Liderii africani consideră noile restricții de călătorie „afrofobe”

Grijile legate de varianta Omicron a coronavirusului au declanșat o serie de noi restricții de călătorie, vizând Africa de Sud și vecinii săi. Cu toate acestea, liderii africani au criticat Australia și alte țări pentru că și-au închis granițele călătorilor din acea regiune.

Într-o conferință de presă, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că restricțiile sunt „nejustificate din punct de vedere științific” și ar trebui să fie „urgent” anulate. „Facem apel la toate țările care au impus restricții de călătorie țării noastre și țărilor noastre surori din Africa de Sud și le rugăm să renunțe urgent la aceste decizii”, a spus Ramaphosa.

„Interzicerea călătoriilor nu este consolidată din punct de vedere științific. Singurul lucru pe care îl va face interzicerea călătoriilor este să afecteze economiile acestor țări și să submineze capacitatea acestora de a face față la pandemie și de a se recupera”, a adăugat acesta.

Africa de Sud a fost prima țară care a raportat noua variantă, dar aceasta a fost identificată în mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Germania, Australia și Israel.

Dr. Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa, a susținut comentariile lui Ramaphosa.

Președintele din Malawi, Lazarus Chakwera, a declarat că aceste restricții au fost bazate pe „afrofobie”, nu pe știință.

„Suntem cu toții îngrijorați de noua variantă de covid și le datorăm oamenilor de știință din Africa de Sud mulțumirile noastre pentru că au identificat-o. Cu toate acestea, interdicțiile de călătorie impuse acum țărilor sud africane de Regatul Unit, UE, SUA, Australia, nu sunt necesare. Măsurile anti-covid trebuie să se bazeze pe știință, nu pe afrofobie”, a spus Chakwera.

sursa foto: Unilad

Exit mobile version