Alte cinci elicoptere ucrainene au primit aprobarea de survol din partea autorităților române și se află în acest moment în zbor spre Brașov, a explicat Ministerul Apărării Naționale. Cele cinci vin după alte patru care au intrat marți în România.
În total, MApN spune că 14 elicoptere au primit aprobarea de zbor prin România în perioada următoare.
- Ca urmare a primirii aprobărilor diplomatice de survol din partea autorităților române, încă cinci elicoptere ucrainene configurate pentru executarea misiunilor civile și fără armament la bord se află, la acest moment, în deplasare către județul Brașov, pentru operațiuni de mentenanță planificate la Airbus Helicopters România. Și pentru aceste aeronave au fost depuse, conform reglementărilor aeriene naționale, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil.
- În total, au fost acordate aprobări diplomatice de survol, pentru deplasarea către Airbus Helicopters România, pentru 14 elicoptere, restul aparatelor de zbor urmând a sosi în perioada imediat următoare.
Elicoptere ucrainene în configurație civilă, în zbor deasupra României spre fabrica Airbus de la Brașov
MApN a mai informat marți că patru elicoptere ucrainene ce se aflau deja în zbor deasupra României au primit aprobare de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.
- „Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate.
- Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizând deja pe aerodromul Iași, pentru escală tehnică, urmând să își continue deplasarea către destinația finală.”, a transmis MapN.
Elicopterele ucrainene sunt de tipul Airbus H225.
Rusia a amenințat deja România să nu pună aerodromurile sale la dispoziția aeronavelor militare ale Ucrainei
Orice țară care își oferă Ucrainei aerodromurile sau aeroporturile sale pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată ca a intrat în conflict, a declarat duminică un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării, citat de Reuters.
- „Folosirea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov, citat de agenția de presă Interfax.
- „Practic, întreaga aviaţie de luptă a Ucrainei a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine”, a mai spus Konaşenkov.
Amenințarea a venit în contextul în care prin Polonia și România, țări direct vecine cu Ucraina, sunt așteptate să fie transportate ajutoarele militare din partea Vestului, nefiind specificat pe ce cale se fac aceste transporturi – aeriană sau la sol.
Recent, România a returnat Ucrainei avionul de vânătoare Suhoi Su-27 în urmă cu câteva zile după ce aterizase pe aeroportul din Bacău.
Amenințarea că statele care oferă aeroporturile ca ajutor Ucrainei ar fi considerate beligerante a fost transmisă și după ce chiar președintele rusVladimir Putin a făcut ieri alte declarații tranșante privind discuțiile ca NATO să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.