Război în Ucraina, ziua 16. Rusia și Ucraina sunt departe de a face pace, deși ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au discutat, joi, în Turcia.
Armata rusă se apropie tot mai mult de Kiev. Trupele par să fie mutate în poziţii de tragere, arată noi imagini din satelit, semn că s-ar pregăti de un asalt. S-au dus dus lupte grele pentru a păstra controlul asupra ultimei porțiuni de autostradă către Kiev. Unul dintre atacuri a vizat o coloană de tancuri ruseşti.
În paralel, lipsa apei, a hranei și a medicamentelor duc la o criză umanitară tot mai mare în alt oraș asediat, Mariupol. 100.000 de civili au fost evacuaţi din Ucraina în ultimele două zile.
Oficialii de la Kremlin au anunţat şi pentru, vineri, o încetare a focului în unele zone, dar coridoarele umanitare duc…doar spre Rusia. Alte puncte strategice sunt însă bombardate.
UPDATE 21:35 – Kuleba: Putin „nu este capabil să învingă armata ucraineană”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, afirmă că 1.582 de civili au murit în “Mariupolul asediat” în 12 zile.
Într-un tweet, el descrie situația ca fiind “cea mai gravă catastrofă umanitară de pe planetă”.
“Incapabil să învingă armata ucraineană, Putin îi bombardează pe cei neînarmați, blochează ajutorul umanitar. Avem nevoie de avioane pentru a opri crimele de război rusești!”, a spus Kuleba, potrivit Sky News.
UPDATE 21:15 – Erdogan: Invazia rusă în Ucraina a arătat „falimentul” ONU
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că invazia rusă în Ucraina a evidenţiat „falimentul” sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), întrucât această organizaţie nu a reuşit să prevină războiul, şi a cerut o reformă a ei prin care să fie anulat dreptul de veto al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, relatează vineri agenţia EFE, citată de Agerpres.
„Când o tabără în conflict este unul dintre membrii permanenţi cu drept de veto, capacitatea Consiliului de Securitate (al ONU) de a se impune este nulă: sistemul se declară în faliment. Dat fiind că deciziile Adunării Generale a ONU nu sunt constrângătoare, nu a fost luată nicio măsură pentru a pune capăt luptelor”, a spus Erdogan în discursul său de deschidere a Forumului Diplomatic de la Antalya, o reuniune internaţională desfăşurată în acest oraş de pe
coasta mediteraneană a Turciei.
UPDATE 21:07 – Elveția interzice survolarea teritoriului său pentru transportul de arme
Elveţia, fidelă doctrinei sale de neutralitate militară, a decis vineri să interzică survolarea teritoriului său de către toţi cei care doresc să ofere sprijin militar beligeranţilor din Ucraina, a anunţat guvernul, relatează AFP, citată de Agerpres.
UPDATE 20:56 – Cel puțin 1.582 de civili au fost uciși în Mauripol în urma atacurilor trupelor ruse
Consiliul municipal: 1.582 de locuitori din Mariupol uciși de Rusia.
În timpul celor 12 zile de blocadă a orașului din regiunea Donețk, forțele ruse au bombardat cartiere rezidențiale și au ucis 1.582 de civili, potrivit Consiliului municipal din Mariupol, citat de The Kyiv Independent.
UPDATE 20:38 – Ambasadorul Rusiei la ONU: Rusia a descoperit dovezi cu privire la armele biologice ale Ucrainei
Rusia a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice, a susţinut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice.
Drept răspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, argumentează că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice, conform BBC, citat de News.ro.
Nebenzia nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmaţiile sale și a acuzat, de asemenea, SUA că încearcă să fabrice arme biologice care pot viza anumite grupuri etnice.
UPDATE 20:15 – YouTube blochează accesul la canalele care au legături cu presa rusă finanțată de stat
Compania, deținută de Google, a invocat o politică privind evenimentele violente.
“Orientările noastre pentru comunitate interzic conținutul care neagă, minimalizează sau trivializează evenimente violente bine documentate și eliminăm conținutul despre invazia Rusiei în Ucraina care încalcă această politică. În conformitate cu aceasta, începând de acum, blocăm, de asemenea, canalele YouTube asociate cu mass-media rusești finanțate de stat, la nivel global”, a precizat compania.