Premierul ucrainean a vizitat joi Casa Albă, iar președintele Joe Biden a anunțat asistență militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.
Ajutorul va consta în artilerie grea, zeci de tunuri auto-propulsate cu muniția aferentă și drone tactice. De asemenea, navele rusești nu mai au voie să intre în porturile americane.
Pe de altă parte, Washingtonul susține că nu a fost luat prin surprindere și nu consideră o amenințare testarea unei noi rachete balistice intercontinentale, cu capacitate nucleară, pe care Putin o numește cea mai bună din lume.
Sub supravegherea preşedintelui Putin, a fost testată racheta balistică intercontinentală Sarmat, pe care occidentalii o numesc Satan 2. Este una dintre armele-minune anunţate de Putin în 2018 şi una dintre cele mai puternice rachete care pot duce până la 10 focoase nucleare. Și nu poate fi interceptată, susțin rușii.
Vladimir Putin: „(Racheta) nu va avea echivalent în lume pentru multă vreme de acum înainte. Această armă unică va spori potențialul militar al forțelor noastre armate, va întări securitatea Rusiei în fața pericolelor externe și îi va face să se gândească de două ori pe cei care, în graba unei retorici agresive, încearcă să ne amenințe țara.”
Reporter: Ne puteți spune cum interpretează administrația acest test şi dacă îl consideraţi un avertisment sau o amenințare, în vreun fel?
Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: „Nu. Ei ne-au notificat, aşa cum sunt prevederile Tratatului START. După cum a declarat şi Departamentul apărării, nu am considerat testul că o ameninţare la adresa Statelor Unite şi aliaţilor noştri. Momentul şi scopul acestui test nu influenţează abordarea noastră pentru a contracara desfăşurarea ulterioară a invaziei ruse în Ucraina.”
Joe Biden: „Suntem într-o fereastră critică de timp, acum, pentru stabilirea unei boi faze a caestui război. Iar Satele Unite, aliații și partenerii se mișcă cât se poate de repede, pentru a trimite Ucrainei armele de care are nevoie. Astăzi, anunț un nou pachet de asistență militară în valoare de 800 de milioane de dolari, armament care să ajute Ucraina să lupte în est, în regiunea Donbas. Sunt sisteme de artilerie, zeci de tunuri autopropulsate și 144.000 de proiectile aferente. De asemenea trimitem mai multe drone tactice.”
Statele Unite au impus încă o rundă de sancțiuni, vizând zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusească și o companie de minare a criptomonedelor. Iar Uniunea Europeană pregătește al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Dar cea mai dură măsură, intens dezbătută și mereu amânata, ar fi renunțarea completă la petrolul și gazele rusești.
Annalena Baerbock, ministrul de Externe german: „Așa că spun aici, clar și fără echivoc: Da, Germania va elimina complet importurile sale de surse energetice din Rusia, importurile de cărbune, până la sfârșitul verii. Până la vară, vom înjumătăți importurile de petrol și vom fi la zero până la sfârșitul anului. Apoi va urma gazul, în conformitate cu o foaie de parcurs la nivel european. Pentru că obiectivul nostru comun este renunţarea completă la importurile energetice din Rusia, la nivelul întregii Uniuni Europene.”
Și Londra instituit noi sancțiuni. Printre cei vizați este locotenant colonelul Azatbek Omurbekov, cel supranumit măcelarul de la Bucha. Este comandantul trupelor care au ocupat orașul de lângă Kiev și unde, după retragerea rușilor, au fost găsite trupurile a sute de civili uciși.
China se opune sancțiunilor occidentale care vizează Rusia
Adresându-se unui forum economic regional, președintele chinez Xi Jinping a repetat opoziția Beijingului față de sancțiuni precum cele impuse Rusiei de țările occidentale.
Xi Jinping: „Faptele au demonstrat încă o dată că mentalitatea de Război Rece ar putea doar să distrugă cadrul păcii globale. Unilateralismul, hegemonismul și politica forţei nu pot decât să pună în pericol pacea mondială. Iar confruntarea între blocuril nu ar putea decât să exacerbeze provocările de securitate în secolul XXI.”
Sunt termeni pe care China îi folosește adesea pentru a critica politicile Statelor Unite. Pe de altă parte, presa spaniolă anunță că un oligarh rus, Serghei Protosenia, vice-președintele gigantului rus Nvotek, s-ar fi spânzurat în reședința sa din Costa Brava, după ce și-ar fi ucis soția și fiica. Cazul este șocant de asemănător cu cel al fostului vicepreședinte al Gazprombank, care a fost descoperit mort alături de soția și fiica sa minoră, într-un apartament din Moscova, în urmă cu doar câteva zile.
Sursa: stirileprotv.ro