Site icon Gazeta Brașovului

Stare flagrantă de INCOMPATIBILITATE!

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal Brașov în data 27 mai 2021, a fost introdus, în ultimul moment, un proiect de aderare a Municipiului Brașov, alături de Serviciul Public de Termoficare Brașov și Direcția de Administrare Infrastructură Brașov la Asociația Clubul Sportiv Scotch Club pentru noul FC Brașov.

La momentul respectiv acest lucru părea o soluție de compromis pentru revitalizarea fotbalului brașovean, respectiv desființarea echipei de fotbal Corona Brașov, și înființarea unei alte echipe ce urma să primească palmaresul Corona Brașov. O soluție de compromis ce mergea oarecum pe limita legislației în vigoare. O soluție ce a fost propusă de către Primarul Brașovului Allen Coliban, larg acceptată de către consilierii locali. Practic, o parte din soluția respectivă, era să pună la dispoziția Municipalității o asociație în care el împreună cu încă câteva persoane era membru fondator. Ceea ce ar fi presupus ieșirea din asociație a membrilor ce au constituit asociația, și înlocuirea lor cu entități juridice din portofoliul Municipiului Brașov.

În momentul respectiv, Allen Coliban declara public că acționarii vor renunța la toate drepturile și vor părăsi asociația, iar cei doi noi acționari vor fi Serviciul Termoficare Brașov și Direcția de Administrare Infrastructură Sportivă Brașov. Tot el promitea la momentul respectiv că vor schimba denumirea asociației în Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște, denumire acceptată de către Ministerul Justiției, iar pe parcursul sezonului competițional 2021-2022 vor putea schimba denumirea în F.C. Brașov.

   Asociația Clubul Sportiv Scotch Club așa cum se numea asociația scoasă din buzunare de către Allen Coliban, asociație pe care dorea să construiască noul F.C. Brașov, a apărut în anul 2019 și îi avea printre membri fondatori pe primarul Allen Coliban și pe concubina acestuia, Clem Camelia-Maria.

În trecut, asociația a avut ca domenii de activitate diferite sporturi, printre care enumerăm curlingul, baschetul și schiul, iar primarul vorbea despre  „ un club curat”, „ pe care Primăria Brașov îl va primi fără nicio obligație”.

Majoritatea lucrurilor promise în schimbul votului consilierilor locali au fost realizate până în prezent. Echipa de fotbal există, din păcate aceasta luptându-se pentru a evita retrogradarea din Liga a 2-a, printre suporteri este denumită „ Clona” și a beneficiat din câte se pare de un management prost în comparație cu sumele de bani cheltuite de la bugetul primăriei pentru ea.

Ceea ce nimeni nu a știut până în momentul în care „ Gazeta Brașovului” a început investigația, este faptul că există o serie de nereguli care stau la baza acestui transfer de asociație.

Și asta s-a întâmplat pentru că atât Allen Coliban, cât și concubina dânsului, Clem Camelia-Maria „ au uitat” să renunțe la calitățile lor de membri în asociație.

Conform imaginii de mai jos, extrasă din statutul asociației, se vede fără nici un fel de ambiguitate faptul că Allen Coliban cât și concubina acestuia, Clem Camelia-Maria nu numai că nu au renunțat la calitatea de membri fondatori, dar chiar și la această oră la care articolul este scris, ei se află printre membri asociației. În plus, Allen Coliban este și reprezentantul legal al Municipiului Brașov

Practic, și în contradicție cu legislația în vigoare, îl regăsim pe Allen Coliban în dublă postură, el fiind atât membru fondator ca persoană fizică, cât și reprezentant legal al Municipiului Brașov.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 57/2019 de la data de 3 iulie 2019 – Partea I privind Codul Administrativ , art. 228 alineatul 1 – Alesul local aflat în conflict de interese în condiţiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, are obligaţia să se abţină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru ( …) asociaţie sau fundaţie din care face parte.

În plus față de aceasta, nici în declarația de interese și nici în declarația de avere ale primarului nu este trecută această apartenență la asociația respectivă, fapt care vine în contradicție cu prevederile art. 229 din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 de la data de 3 iulie 2019 – Partea I privind Codul Administrativ, care prevede faptul că „ aleşii locali au obligaţia să întocmească, să depună şi să actualizeze declaraţii de avere şi declaraţii de interese în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare”.

Practic, prin aceste presupuse încălcări ale legislației în vigoare, este posibil ca organele competente să constate prejudicierea bugetului local precum și comiterea unor eventuale infracțiuni de fals în completarea declarației de interese și avere. Declarație de avere Allen Coliban

 

Mai mult decât atât, bunuri din patrimoniul UAT Brașov au fost remise cu titlu gratuit către asociație. Printre aceste bunuri de patrimoniu enumerăm sigla F.C. Brașov, palmaresul F.C. Brașov, precum și denumirea F.C. Brașov.

Camera de Conturi Brașov a pornit un control pe această temă la Primăria Brașov.

 ( Imagini confidențiale din raportul Camerei de Conturi ce confirmă stare de incompatibiltate )

 

 

În acest context care devenea brusc nefavorabil pentru Allen Coliban, pentru a nu da explicații către reprezentanții Camerei de Conturi, a plecat subit într-un concediu de aproximativ trei săptămâni, cu speranța de a câștiga timp și pentru a găsi niște explicații pertinente și mulțumitoare pentru faptele descrise mai sus.

Cronologic vorbind, acum intră în scenă Adriana Miron, administratorul public al Municipiului Brașov, persoană care a suferit în trecut o condamnare penală. De menționat este faptul că Adriana Miron nu a parcurs o procedură de concurs pentru ocuparea postului de administrator public, ci a fost numită de către Allen Coliban, în conformitate cu abilitățile din puncte de vedere legislativ ce îi sunt oferite de către funcție, intrând ușor în contradicție cu principiile și valorile pe care acesta le postula în campania electorală.

Pentru că surse din apropierea conducerii Primăriei Brașov ne-au devoalat faptul că, Adriana Miron l-ar fi contactat pe Alin Bourceanu, fiul fostului șef al Camerei de Conturi Brașov, Bourceanu Dioghenie Otu, cu scopul de a intermedia o întâlnire cu actualul director al Camerei de Conturi Brașov, respectiv Panait Floarea.

Pentru cei neavizați, funcțiile în aceste instituții cheie din România sunt de cele mai multe ori lăsate moștenire, și în acest caz, și sursele confirmă faptul că actualul director îl cunoaște pe Alin Bourceanu de când acesta era copil.

Aceleași surse ne-au relevat faptul că întâlnirea a fost intermediată și ar fi avut loc în data de 31 Mai 2022, dată la care Allen Coliban era în concediu, chiar în biroul directorului din instituția Camerei de Conturi. Subiectul discuției au avut legătură cu rezultatele intermediare ale controlului, precum și rugămintea din partea Adrianei Miron și ale lui Alin Bourceanu de a se găsi o cale prin care eventualele ilegalități și neconformități să fie oarecum trecute într-un spectru un pic mai obscur, mai departe de ochii publicului, pentru a nu face obiectul unor dezvăluiri de presă, sau , mai grav, să facă obiectul unei sesizări către ANI, instituție abilitată în a constata conflictul de interese.

O altă sursă, independentă de această dată, ne-a comunicat faptul că la aceeași dată la care a avut loc discuția de la Camera de Conturi, Adriana Miron și Alin Bourceanu au fost văzuți pe terasa unui restaurant din Piața Unirii din Brașov, având o discuție amuzantă. Putem specula faptul că întâlnirea aranjată își atinsese scopurile.

Între timp, apar la sediul asociației două documente care au data de 29.06.2021 fără număr de înregistrare. Prin aceste documente Allen Coliban și concubina acestuia, Clem Camelia-Maria anunță faptul că începând cu acea dată se retrag din calitatea de membru fondator al asociației și solicită a se lua act de aceste două cereri.

Problema acestor documente depuse la sediul asociației este că nu pot produce din punct de vedere juridic efecte. Pentru că aceste documente pentru a produce efecte, mai întâi trebuie înregistrate într-un registrul special ținut la Judecătoria Brașov, după care se întocmește un act adițional la statut, pentru ca mai apoi să producă efecte juridice.

Ca urmare a acestei anchete jurnalistice, au fost depuse plângeri penale la DNA București și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. Deasemenea a fost sesizată și Agenția Națională de Integritate.

Concluzia acestei investigații este că primarul Allen Coliban avea obligația de a se abține de la încheierea actului juridic. Respectiv contractul de finanțare nr. 42/79910/27.07.2021 pentru finanțarea de la bugetul local a activității sportive a Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște. Și asta, datorită faptului că se afla într-o evidentă stare de incompatibilitate cauzată pe de o parte de calitatea acestuia de membru fondator în cadrul asociației care a primit finanțarea de la Primăria Brașov prin primar Allen Coliban, acesta fiind și ordonatorul de credit al Municipiului, iar pe de altă parte este cauzată și de faptul că doamna Clem Camelia-Maria, partenera sa de viață, are aceeași calitate de membru fondator în Asociație.

Allen Coliban, primarul Brașovului, o personalitate care ar fi trebuit să fie un monument de bune practici, principii și valori, în virtutea calității sale de primar al Municipiului Brașov a participat și a contribuit în mod direct la finanțarea cu suma de un milion de lei a asociației din care dumnealui face parte în calitate de membru fondator. Și asta se traduce printr-o stare de incompatibilitate. Într-o speță asemănătoare, un primar și un președinte de Consiliu Județean au fost judecați și condamnați penal.

Sperăm ca organele sesizate să procedeze cu celeritate la anchetarea celor dezvăluite prin intermediul acestei anchete de presă.

 

Redacția „ Gazeta Brașovului”

 

Exit mobile version