Decizia a fost adoptată cu 170 de voturi “pentru”, 37 “împotrivă” și 21 abțineri, la două zile de la înlăturarea guvernului premierului Kiril Petkov. “În cele din urmă, este în interesul nostru ca Balcanii de Vest, Macedonia de Nord și Albania, să primească o perspectivă de aderare la UE”, a declarat Hristo Ivanov, co-președintele partidului de dreapta Bulgaria Democrată, care a depus moțiunea.
Deutsche Welle notează că Macedonia de Nord, care așteaptă de 17 ani să continue cu demersul de obținere a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, a primit în ultimul timp atenție sporită pe fondul sprijinului acordat de blocul comunitar Ucrainei, în contextul invaziei ruse.
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut în mod repetat celorlalte state membre UE să nu-și întoarcă privirea de la ceilalți solicitanți de aderare din Balcani, iar Franța a lansat săptămâna trecută o ultimă încercare de a rezvolta disputa dintre Sofia și Skojpe.
Bulgaria a cerut țării vecine să recunoască faptul că limba macedoneană are rădăcini bulgare și, totodată, să accepte minoritatea bulgară a țării printr-un decret în Constituție. Macedonia de Nord a transmis joi că o astfel de propunere, de a recunoaște prin Constituție minoritatea bulgară, este inacceptabilă.
Sursa: Biziday