Site icon Gazeta Brașovului

Președintele Joe Biden a anunțat consolidarea prezenței militare americane în România și Europa, înaintea Summitului NATO de la Madrid. Țara noastră va găzdui o brigadă rotativă cu trei mii de soldați și alți două mii de membri ai personalului

Președintele american Joe Biden și Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg au susținut o conferință de presă, în marja summitului de la Madrid al Alianței. Biden a dat detalii despre suplimentarea numărului de militari aliați pe Flancul de Est.

Concret, Biden a explicat: ”SUA vor stabili un Cartier General Permanent pentru Corpul al V-lea al Armatei în Polonia, vor menține o brigadă militară rotativă de 3.000 de militari în România, alături de 2.000 de membri ai personalului. Totodată, vor spori dislocarea rotativă în țările baltice, vor trimite încă două escadrile F-35 în Marea Britanie și alte capacități în Germania și Italia”.

Liderul american a mai spus: ”Statele Unite ale Americii și aliații noștri, facem un pas înainte. Demonstrăm că Alianță NATO este mai necesară acum decât a fost vreodată și este mai importantă ca niciodată. Împreună cu aliații noștri, ne vom asigura că NATO este pregătită să facă față amenințărilor din toate direcțiile – în toate domeniile, terestre, aeriene și maritime (…) Am spus că Putin caută <<finlandizarea>> Europei. El va obține <<NATO-izarea Europei>>. Și exact asta nu și-a dorit, dar este exact ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei. Și cred că este necesar”.

În prezent, țara noastră găzduiește circa 3.300 de militari NATO, din SUA, Germania, Franța, Italia și Belgia.

Exit mobile version