Site icon Gazeta Brașovului

Forțele Speciale britanice (SAS) ar fi ucis în mod repetat zeci de deținuți și bărbați neînarmați în Afganistan, în circumstanțe suspecte, în timpul unei misiuni din 2010. Fostul șef a ascuns dovezile de Poliția Militară

BBC Panorama a analizat sute de pagini de rapoarte operaționale ale Forțelor de Eltiă britanice (SAS), inclusiv unele referitoare la zeci de raiduri de tip “ucide sau capturează” efectuate în provincia Helmand din sudul Afganistanului, în perioada noiembrie 2010 – aprilie 2011 Dosarele sugerează că o unitate ar fi ucis ilegal 54 de persoane în timpul acestei misiuni.

BBC dezvăluie că generalul Sir Mark Carleton-Smith, fostul șef al Forțelor Speciale, avea cunoștință despre presupusele crime ilegale, însă nu a oferit nicio informație Poliției Militare, când aceasta a lansat o anchetă în 2013. Generalul a devenit ulterior șef al Armatei, dar s-a pensionat luna trecută. Contactat de jurnaliști, a refuzat să ofere un punct de vedere.

În cadrul investigației, unii din militarii care au participat la operațiuni alături de escadronul SAS au declarat, sub protecția anonimatului, că au fost fost martori la uciderea unor persoane neînarmate în timpul raidurilor de noapte. Ei au susținut că i-au văzut pe soldați “plantând arme AK-47 la fața locului pentru a justifica uciderea unei persoane neînarmate”. Mai multe surse au povestit jurnaliștilor că escadrilele din Forțele Speciale concurau între ele pentru a stabili cine lichidează mai multe ținte.

E-mailurile obținute de BBC Panorama din interiorul SAS arată că ofițerii cu cele mai înalte grade știau că există îngrijorări cu privire la posibile crime ilegale. Nici ei nu au raportat ceea ce știau Poliției Militare, în ciuda faptului că erau obligați să facă asta.

Ministerul Apărării a răspuns demersului jurnalistic printr-o postare pe Twitter, în care consideră că publicația a ajuns la concluzii nejustificate pe baza unor acuzații care au fost deja investigate pe deplin: “Nicio anchetă nu a găsit suficiente dovezi pentru a începe urmărirea penală. Astfel, să insinuăm este iresponsabil, incorect și pune în pericol personalul nostru”.

Un ofițer de rang înalt care a lucrat la sediul SAS din Marea Britanie a recunoscut că existau îngrijorări pe seama acestor rapoarte: “Prea mulți oameni au fost uciși în raidurile nocturne și explicațiile nu aveau sens. Odată ce un este reținut, nu ar trebui să sfârșească prin a fi ucis. Faptul că se întâmpla în mod repetat a fost un semnal de alarmă pentru Cartierul General”. 

În e-mailurile schimbate de către ofițeri, aceștia își arătau neîncrederea față de acuratețea dosarelor, scrie BBC Panorama. În plus, unii dintre ei au înaintat un memoriu secret în care avertizau că ar putea exista o “politică deliberată” de ucideri ilegale în timpul operațiunilor. Publicația a aflat că un ofițer SAS a fost trimis din UK în Afganistan pentru cercetări, dar că el nu a vizitat locurile în care au avut loc presupusele crime și nici nu a cerut explicații din afara personalului militar.

Misiunea trupelor SAS a fost lansată în spre sfârșitul lui 2010, cu scopul de a neutraliza incursiunile talibanilor în Helmand. Militarii trebuiau să îi rețină pe comandanții talibanilor și să le perturbe rețelele de fabricare a bombelor. În mod oficial, pe timpul raidurilor ofițerii evacuau toate persoanele dintr-un obiectiv vizat, le percheziționau, după care se foloseau de una dintre ele pentru a continua căutările în obiectiv.

Poliția Militară Regală a lansat o investigație pentru presupuse crime în 2013, dar Ministerul Apărării susține că a fost clasată din lipsă de dovezi.

Exit mobile version