Site icon Gazeta Brașovului

UE se pregătește pentru riscul de o escaladare între China și SUA, pe măsură ce tensiunile din jurul Taiwanului cresc. Cele două portavioane ale Chinei și-au părăsit bazele portuare. SUA au mutat în zonă, la rândul lor, tot două portavioane, dintre care unul transportă avioane invizibile F-35

Potrivit presei taiwaneze, cele două portavioane chineze operaționale și-au părăsit porturile zilele trecute, îndreptându-se, unul spre nordul Taiwan, celălalt spre sudul acestuia. La rândul său, Marina SUA are în apele din jurul insulei portavionul USS Ronald Reagan și protavionul USS Tripoli, acesta din urmă cu avioane F-35 cu decolare verticală. Ambele nave americane au câte un grup de luptă în jurul lor, constând în distrugătoare, crucișătoare și submarine.

Beijingul a amenințat că va reacționa inclusiv militar dacă președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, invocând încălcarea flagrantă a politicii “o singură Chină”.Tensiunile dintre SUA și China ar putea escalada cu ușurință, iar evenimentele sunt urmărite îndeaproape în capitalele europene, potrivit unor înalți diplomați.

De la Bruxelles la Paris, oficialii UE au fost reticenți să abordeze public subiectul, chiar dacă China se apropie tot mai mult de riscul unui conflict militar cu SUA. În culise, cu toate acestea, diplomații europeni acceptă că există în mod clar pericolul ca situația ar putea scăpa de sub control.

Potrivit unei analize Politico, liderii UE sunt îndemnați să acorde mai multă atenție subiectului și să se pregătească. “Cele mai proaste scenarii se întâmplă uneori”, a afirmat Boris Ruge, vicepreședintele Conferinței de Securitate de la München, citând ca exemplu invadarea Ucrainei de către Rusia. “Europenii ar face bine să se pregătească pentru situații neprevăzute, sprijinind Taiwanul, păstrând un contact strâns cu Beijingul și ajutând la dezescaladare”.

Președintele chinez Xi Jinping și-a subliniat poziția săptămâna trecută în timpul unui apel tensionat cu Joe Biden, avertizând SUA “să nu se joace cu focul” în privința situației din Taiwan. Analiştii cred că Xi Jinping va dori să dea un răspuns ferm în faţa oricărui semn că SUA va sprijini independenţa Taiwanului, pentru că-și dorește un al treilea mandat în toamnă, deși acest lucru ar încălca normele actuale.

Marea Britanie a sugerat înarmarea Taiwanului, avertizând că Occidentul nu trebuie să facă aceleași greșeli ca în cazul Ucrainei. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a descris recent “încrederea în sine a Chinei” în raport cu Taiwanul drept “o provocare globală”.

În public, totuși, majoritatea celorlalte capitale europene au fost mai precaute în comentariile lor. Întrebate despre un eventual răspunsul militar al Chinei la o vizita a lui Pelosi, Ministerul de Externe francez și departamentul de politică externă al UE au refuzat să comenteze.

Urmas Paet, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a avertizat că intensificarea războiului din Ucraina a crescut exponențial riscul agresiunii chineze asupra Taiwan. “Cooperarea deplină între UE și SUA este foarte importantă atât în ​​ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cât și în ceea ce privește acțiunile Chinei în vecinătatea ei”, a declarat Paet.

Până relativ recent, Europa se ferea să abordeze subiectul Taiwan, o insulă democratică despre care Beijingul pretinde că face parte din China. Tensiunea a crescut pe măsură ce China a promis un “parteneriat fără limite” cu Rusia și a urmat linia Kremlinului privind așa-numita “operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, refuzând să se alinieze cu Occidentul și să condamne agresiunea Moscovei.

Invazia rusă i-a determinat pe factorii de decizie europeni să mediteze asupra consecințelor până acum inimaginabile ale impunerii de sancțiuni economice asupra celei de-a doua economii a lumii, în cazul în care Beijingul ar face o mișcare militară împotriva Taiwanului.

În cazul unei invazii militare, am precizat foarte clar că UE, împreună cu SUA și aliații săi, vor impune măsuri similare sau chiar mai dure decât cele împotriva Rusiei”, a declarat ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, la începutul acestei luni.

 

Sursa: Biziday

Exit mobile version