Site icon Gazeta Brașovului

Statistica oficială susține că, în prima jumătate a anului, economia României a crescut datorită unui volum mai mare de activitate a hotelurilor și restaurantelor și în domeniul IT&C. Creștere de peste 5% și a TVA colectat de stat. Industria a avut un aport negativ la PIB

debt collection and tax season concept with deadline calendar remind note,coins,banks,calculator on table, background ,time to pay concept

Institutul Național de Statistică susțin că Produsul intern brut al României a înregistrat, în Trimestrul II din 2022, o creştere cu +5,3% faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, iar în primul semestru al anului o creștere de +5,8%.

Acest lucru s-ar fi datorat în principal sectorului de servicii, în care INSSE include comerțul, dar și hotelurile și restaurantele, cu un aport total de +2,2% la creșterea economică. Deși revenirea în domeniul hotelurilor și restaurantelor este evidentă după ridicarea restricțiilor epidemice, ponderea acestui sector este de sub 3% din PIB.

În domeniul IT, denumit generic “Informaţii şi comunicaţii” creșterea netă (corectată cu inflația) în prima jumătate a anului a fost, potrivit INSSE de +24%. Acest sector are o pondere de 6,9% la formarea PIB şi a avut o contribuție la creșterea acestuia de +1,7%.

O contribuţie negativă la creșterea PIB a înregistrat-o industria (-0,2%), care are o pondere în economie de peste 25%.

INSSE semnalează și o creștere a impozitelor nete pe produs (TVA și accize, +5,2%), care au o pondere de 10,4% la formarea PIB și au contribuit cu +0,5% la creşterea economică.

Sursa: Biziday

Exit mobile version