Într-o adresare televizată către cetățeni, prim-ministrul Kaja Kallas a spus joi seara că “ultimele zile au adus vești care au provocat și mai multă anxietate oamenilor. Cred că în vremuri de anxietate este necesar să vorbim deschis despre posibilele probleme”, a mai spus doamna Kallas.
Ea a anunțat că guvernul a decis să organizeze rapid un exercițiu de apărare ce presupune mobilizarea a aproape de trei mii de rezerviști la granițe, pe fondul mobilizării decretate de Federația Rusă: “Capacitatea de apărare înseamnă disponibilitatea forțelor și încrederea că, în caz de criză, știm exact ce trebuie să facem. Avem o forță de apărare capabilă, avem dorință de apărare și echipamente de clasă mondială. Organizăm exerciții militare pentru a ne asigura că nu va fi niciodată nevoie de militari”. Doamna Kallas s-a adresat rușilor care trăiesc în Estonia și le-a spus că aceia care vor dori să răspundă mobilizării lui Putin nu se vor mai putea niciodată întoarce să trăiască în Estonia, pentru că “oricine ridică o armă împotriva unei națiuni libere, împotriva Ucrainei libere, ridică o armă împotriva Estoniei și comite o crimă pe care nu o vom ierta”.
În final, prim-ministrul estonian a avertizat că există riscul deconectării de către Rusia de la alimentarea de energie electrică a tuturor celor trei state baltice, iar cetățenii ar trebui să se pregătească pentru situația unor pene de curent: “Deși ne pregătim de ani de zile pentru desincronizarea de urgență de la sistemul electric rusesc, pot exista încă probleme temporare cu furnizarea de energie electrică. Ar fi înțelept să fim pregătiți pentru posibile întreruperi de curent, care ar putea afecta autorități publice, companii și populația. Vă încurajez să vă gândiți cum ați face față unei pane de curent”
Cât despre amenințările nucleare făcute de Putin, doamna Kallas a spus că obiectivul acestuia este să intimideze dar “nu mai este nimic nou în asta”, precizând că nu există în prezent nicio amenințare la adresa Estoniei și că oamenii trebuie să-și păstreze calmul.
Estonia este țară membră NATO, iar Alianța a considerat încă din 2017 că țările baltice sunt cele mai expuse unei eventuale agresiuni rusești, mutând încă de atunci patru grupuri de luptă pe flancul de nord-est.