Site icon Gazeta Brașovului

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat organizațiilor pentru drepturile omului Memorial (Rusia) și Centrul pentru Libertăți Civile (Ucraina), precum și activistului bielorus Ales Bialiațki, pentru munca lor de apărare a drepturilor fundamentale

Premiul Nobel pentru Pace este împărțit în acest an de către activistul belarus pentru drepturile omului, precum și de cele două ONG-uri din Rusia și Ucraina. Comitetul de decernare a distincției a apreciat că ”de ani de zile, ei au promovat libertatea de a critica puterea din stat și au luptat pentru apărarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului. Au depus eforturi extraordinare de a documenta crime de război, abuzuri împotriva drepturilor omului și abuzuri din partea conducătorilor. Împreună, au demonstrat relevanța societății civile pentru pace și democrație”.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost împărțit de jurnaliștii Maria Ressa (din Filipine) și Dmitri Muratov (din Rusia, fondatorul Novaya Gazeta), pentru“lupta lor curajoasă în apărarea libertății de exprimare”.
Exit mobile version