Site icon Gazeta Brașovului

India a testat cu succes o rachetă balistică lansată de pe singurul său submarin cu propulsie nucleară. Testul, considerat important pentru a evidenția progresul țării în fabricarea propriului echipament militar

Racheta, care a fost testată în Golful Bengal de către singurul submarin cu propulsie nucleară operațional cunoscut al Indiei, Arihant, “a îndeplinit toți parametrii operaționali și tehnologici”, a anunțat Ministerul indian al Apărării. Bloomberg explică faptul că testul demonstrează capacitatea Indiei de a lansa rachete balistice de pe uscat, din aer și din apă – o capacitate rară deținută de câteva națiuni precum SUA, Marea Britanie, Rusia, Franța sau China.

Conform AFP, testul cu rachete balistice lansate de pe un submarin “fabricat în India” evidențiază și mai mult progresul Indiei în fabricarea propriului echipament militar. Acest progres este considerat important contextul în care India rămâne printre cei mai mari importatori de arme din lume, dar care depinde foarte mult de Rusia, cel mai mare şi cel mai vechi furnizor al său de echipamente militare.

India a avut de-a lungul timpului tensiuni cu rivalii din regiune, China și Pakistan, inclusiv în privința unor teritorii disputate la frontiere. În septembrie, a introdus în serviciu primul portavion produs integral de India, INS Vikrant, în ceea ce a fost considerată o etapă importantă în eforturile de a contracara presiunea tot mai mare a Chinei în regiune. AFP mai arată faptul că portavionul este una dintre cele mai mari nave militare din lume, cu o lungime de 262 de metri, și care a intrat în serviciu după 17 ani de teste și lucrări de construcție.

Exit mobile version