Oficiali guvernamentali și analiști japonezi au declarat pentru Reuters că guvernul de la Tokyo va demara până în 2027 (până la următorul Congres al Partidului Comunist din China) cel mai mare program de dezvoltare a capacităților militare de la cel de-al Doilea Război Mondial. Oficialii asiatici au transmis că scopul acestui demers este descurajarea unui eventual război lansat de China în Asia de Est.
Publicația britanică mai scrie că, pe lângă faptul că în 2027 va avea loc următorul Congres al Partidului Comunist, tot atunci Beijingul și-a stabilit următoarea etapă majoră a modernizării militare a Chinei, în același an în care se împlinesc 100 de ani de la înființarea Armatei Populare de Eliberare a Chinei. Amiralul american Philip Davidson a avertizat, anul trecut, că amenințările Chinei adresate Taiwanului “s-ar putea manifesta” în 2027.
Anexarea Taiwanului de către China ar fi un eveniment cu impact direct pentru Japonia. Pierderea statului insular în favoarea Beijingului ar pune în pericol căile maritime cheie pe care Japonia le folosește pentru a se aproviziona cu petrol și multe alte materiale necesare industriei japoneze. Din punct de vedere geografic, un Taiwan controlat de China ar oferi Beijingului acces neîngrădit la Pacificul de Vest, explică Reuters.
“Există diferite nuanțe de opinie, dar, în general, oficialii guvernamentali împărtășesc aceeași viziune asupra semnificației anului 2027. Această problemă a fost discutată la nivel intern”, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.
Așadar, decizia Japoniei de a dezvolta armata este justificată. În luna iulie, premierul Fumio Kishida a promis să majoreze “substanțial” cheltuielile guvernamentale în domeniul apărării. Partidul Liberal Democrat japonez, aflat acum la guvernare, a promis, de asemenea, că va dubla bugetul militar la aproximativ 68 de miliarde de dolari în următorii cinci ani. În același timp, războiul din Ucraina a avut un impact asupra opiniilor cetățenilor japonezi cu privire la programele de înarmare. Un sondaj publicat în această lună de către televiziunea de stat NHK arată că 55% dintre respondenți susțin alocarea de fonduri suplimentare în domeniul apărării, în timp ce 29% s-au opus ferm ideii.
Oficialii japonezi vorbesc despre achiziționarea mai multor rachete cu rază lungă de acțiune, produse de companii precum Lockheed Martin sau Kongsberg, care pot lovi de la mare distanță ținte nave sau ținte terestre din China sau Coreea de Nord. Premierul Fumio Kishida va dezvălui planul de dezvoltare militară în luna decembrie, alături de o strategie de securitate revizuită.
Japonia a clasificat China în 2019 drept principalul său adversar, argumentând că încălcarea normelor internaționale, presiunile asupra Taiwanului și modernizarea militară rapidă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Această “anxietate” a guvernului japonez s-a intensificat de la războiul lansat de Rusia în Ucraina.