Oficialii britanici au recunoscut sprijinul din domeniul cibernetic acordat Ucrainei, deoarece consideră că păstrarea secretului nu mai era necesară, având în vedere că Moscova era deja conștientă de acest lucru. Pagubele cauzate de hackerii ruși ar fi fost “foarte semnificative” fără asistența britanică, a declarat Leo Docherty, subsecretar de stat în ministerul britanic de Externe.
Docherty a declarat pentru Sky News că Marea Britanie și-a consolidat și propria apărare cibernetică din cauza “unei amenințări cibernetice foarte semnificative din partea Rusiei. (…) Avem o experiență profundă în ceea ce privește apărarea cibernetică și de aceea am fost foarte încântați să o împărtășim cu aliații noștri ucraineni”.
În valoare de aproximativ 6,35 milioane de lire sterline, Ukraine Cyber Programme a fost activat după ce Vladimir Putin a lansat invazia pe 24 februarie. Atacurile fizice ale trupelor și tancurilor ruse împotriva țintelor ucrainene au fost coroborate cu o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice.
Eșecul hackerilor ruși se datorează apărătorilor cibernetici ai Ucrainei, susținuți de experți din industria cibernetică și guverne străine, inclusiv din Marea Britanie, care au înfrânt sau limitat impactul eforturilor lor succesive. Marea Britanie și-a asumat un rol de lider în acest domeniu, afirmând că a ajutat guvernul ucrainean să răspundă atacurilor cibernetice și să își protejeze rețelele și informațiile clasificate.
Sprijinul britanic s-a bazat pe expertiza Centrului Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie, directorul acestuia declarând că “este mândru” că a jucat un rol în sprijinirea apărătorilor cibernetici ai Ucrainei.
Docherty a minimizat orice sugestie că decizia Marii Britanii de a ajuta Ucraina în online ar putea fi văzută de Rusia ca o intervenție directă în război: “Ucrainenii sunt în fruntea luptei în ceea ce privește apărarea patriei lor și le-am oferit o parte din material și expertiză pentru a le permite să facă asta foarte, foarte eficient”.
În afară de armament, Marea Britanie a oferit Ucrainei hardware și software pentru a-și consolida apărarea cibernetică, inclusiv firewall-uri pentru a preveni atacurile și pentru a se proteja împotriva atacurilor de DDoS. Astfel, populația a putut accesa informații și servicii vitale în timpul conflictului.