Site icon Gazeta Brașovului

Primăria Brașov luată în vizor de către Adrian Veștea

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov a criticat conducerea instituțiilor publice care dețin clădirile în care își desfășoara activitatea unități medicale. Instituțiile în cauză sunt Primăria Braşov, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casa Naţională de Pensii.

„Vedem cu toţii că peste tot unde avem o situaţie juridică (patrimonială – n.r.) certă încercăm să aplicăm pentru finanţări, încât unităţile medicale din Braşov să fie reabilitate. Pentru unităţile medicale care nu sunt reabilitate, vreau să vă dau o explicaţie – aici alte instituţii au drept de proprietate, drept de administrare având unităţile medicale – am făcut constant demersuri pentru că nici ei nu aplică, nici noi (CJ Braşov -n.r.) – pentru că, din punct de vedere al ghidurilor de finanţare, nu suntem eligibili. (…) Problema este de mentalitate, de gândire funcţionărească. Fiecare dintre aceste instituţii şi-au prins în patrimoniu aceste clădiri şi consideră că este mai bogată cu o clădire, două, trei. Dar în felul acesta şubrezesc un management performant la nivelul Sănătăţii braşovene şi nu înţeleg că presiunea cade tot pe noi, care trebuie să găsim soluţii să alocăm resurse acolo unde nu suntem proprietari. (…) Sper ca factorii implicaţi să înţeleagă că, fără a avea drept de proprietate, finanţatorul – respectiv Comisia Europeană – nu va da bani pentru clădiri care nu sunt în proprietatea beneficiarului.

Primăria Braşov, care are are 300.000 de locuitori, trebuie să înţeleagă că ar trebui să vină în sprijinul actului de sănătate, să vină să găsim împreună soluţii (…) pentru a crea condiţii mai bune pacienţilor care – să fim sinceri – majoritatea sunt din municipiul Braşov şi zona metropolitană.

Unitatea medicală de la Mârzescu aparţine Casei de Asigurări de Sănătate, am avut procese cu ei, facem diligenţe care ţin la nesfârşit (…) pentru a putea aplica şi găsi soluţii de finanţare. Spitalul de la Stejeriş – unde de asemenea am discutat să găsim o formă de hotărâre de Guvern pentru ca şi acea unitate medicală să treacă în proprietatea Consiliului Judeţean. Celelalte unităţi medicale – Spitalul pentru copii, Judeţeanul, cel de Boli Infecţioase, cel de Neurologie, Maternitatea sunt intabulate, au o situaţie juridică certă şi azi putem spune că am aplicat fie pentru echipamente medicale, (..) dar şi pentru reabilitare şi eficienţă energetică”, a declarat Adrian Veștea.

 

Exit mobile version