Site icon Gazeta Brașovului

UE a ajuns, în premieră mondială, la un acord preliminar privind aplicarea unui impozit importurilor de bunuri poluante în blocul comunitar, precum oțel, ciment sau îngrășăminte

Uniunea Europeană a ajuns la un acord politic pentru a impune un nou tarif importurilor de bunuri poluante, cum ar fi cimentul, oțelul, aluminiul, hidrogenul sau îngrășămintele. Acest tarif este legat de emisiile dioxid de carbon și vine să sprijine industriile europene în tranziția către decarbonizare.

Măsura, la care s-a ajuns după o noapte întreagă de discuții între negociatorii Parlamentului European și cei ai statelor membre, este o premieră la nivel mondial, potrivit comunicatului de presă al legislativului european.

În acest sens, companiile care aduc în UE aceste categorii de bunuri din țări cu reglementări de mediu mai slabe vor trebui să cumpere certificate care să acopere emisiile de dioxid de carbon. Schema este concepută pentru a aplica aceleași costurile ale emisiilor poluante pentru companiile internaționale și industriile europene – acestea din urmă fiind deja obligate să cumpere autorizații de pe piața de carbon a UE.

În același timp, Mohammed Chahim, negociatorul Parlamentului European, a precizat că tariful la graniță va fi o măsură crucială pentru combaterea schimbărilor climatice: Este unul dintre singurele mecanisme pe care le avem pentru a stimula partenerii noștri să-și decarbonizeze industriile”.

Noua lege ar trebui să intre în vigoare la 1 octombrie 2023, însă până atunci mai trebuie adoptată formal de către Parlament și Consiliu, apoi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii.
Exit mobile version