Brașovul este un oraș care are o moștenire istorică importantă pentru spațiul românesc. El reprezenta o oază de multiculturalitate, plurilingvism și multiconfesionalitate, un perimetru de la poalele munților care emana energie benefică și armonie.
Cetatea Brașovului, construcțiile cu scop defensiv ce înconjurau odinioară Brașovul, reprezintă unele dintre puținele orașe-cetate rămase în aceeași formă ca în momentul construirii, deși, de alungul timpului unele porți și bucăți din zidurile de apărare au fost demolate. Lucrări mari de sistematizare ale sistemului defensiv al cetății au fost efectuate începând cu mijlocul secolului al XIX-a până spre finalul secolului XX, ocazie cu care tot zidul nordic a fost dărâmat
Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Țesătorilor, Bastionul Funarilor și Bastionul Postăvarilor sunt atât atracții turistice cât și nume cu rezonanță în istoria Brașovului, alături de Strada Sforii, Poarta Ecaterina, Biserica Neagră, Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului sau Casa Pieții Sfatului.
Aceste construcții medievale ne spun o poveste despre trecut, despre istoria de multe secole a orașului. Ele constituie moștenirea arhitecturală și istorică a orașului.
Datoria unei administrații publice mature și orientată spre obiective este aceea de a conserva și de a reda circuitului turistic Cetatea Brașovului.
Din punct de vedere economic, Centrul Vechi al Brașovului precum și bastioanele și turnurile de apărare ar trebui să aducă economiei locale venituri din turism. Valorificarea zestrei istorice ar trebui să fie pe primele locuri în ceea ce privește veniturile din activități de turism. Turnurile și bastioanele ar putea găzdui muzee temporare și expoziții, ar putea face parte dintr-un tur turistic ce ar putea fi promovat la toate pensiunile și hotelurile din Brașov.
Din păcate Brașovul își caută încă direcția de dezvoltare din cauza incompetenței de care actuala administrație dă dovadă. Dezinteresul fățiș pentru zestrea culturală, istorică, pentru clădirile de patrimoniu, pentru însăși identitatea Brașovului, creează o ruptură cu trecutul.
Brașovul are nevoie de o direcție de dezvoltare foarte clară, etapizată, un proiect solid, fundamentat, în care părerea experților să primeze. Brașovul are nevoie să i se redea identitatea culturală și istorică, să fie orașul care îmbină modernitatea cu moștenirea istorică.
Actuala administrație demonstrează o incompetență crasă, accentuată de dezinteres și lipsă de profesionalism.
Primarul Coliban calcă în picioare tot ce are Brașovul mai bun! Monumentele istorice, ceea ce odinioară constituiau mândria Brașovului, zac în paragină. Strada Sforii este plină de grafitti, la fel cum sunt și foarte multe ziduri. Turnul Alb și Turnul Negru se îneacă în gunoaie și bălării. Clădiri istorice care ar necesita conservare și renovare sunt lăsate la voia întâmplării.
Actuala administrație USR este incapabilă de o viziune integrală în ceea ce privește Brașovul. Este foarte clar faptul că nivelul lor de competență este depășit. Și Brașovul suferă! Brașovul pierde la toate capitolele la care ar putea să fie câștigător detașat în competiția cu alte municipii din țară și chiar din lume.
Administrația USR este o rușine pentru Brașov!
Subprefect Lucian Patrașcu, președintele Organizației Municipale a PSD Brașov