Site icon Gazeta Brașovului

Copiii de la Centrul de zi ,,Astra” și cei cu dizabilități, primii care au testat programul de vizite la fermele din jurul Brașovului

 

De săptămâna viitoare, preșcolarii și elevii de la unitățile de învățământ din Brașov vor începe vizitele la fermele din jurul Brașovului, pentru a vedea cu ochii lor cum se produc lactatele care se distribuie în școli, precum și cum se cultivă fructele pe care le primesc. Această componentă educativă a fost introdusă în programul „Cornul și laptele” la inițiativa municipiului Brașov și are ca scop conștientizarea importanței unei alimentații sănătoase în rândul copiilor, dar și de a le oferi posibilitatea de a vedea cu ochii lor cum arată o livadă sau o fermă, cum se culeg fructele sau cum se procesează laptele.

Primii care au testat acest program au fost copiii de la Centrul de zi „„Astra”, copii cu dizabilități și membri ai Consiliului Local al Copiilor, care au vizitat, în cursul zilei de astăzi, ferma Sargeția, de lângă Râșnov.

 

„Copiii din școlile brașovene au acum ocazia să vadă cu ochii lor de unde vine laptele pe care îl primesc în școli în cadrul programului «Cornul și laptele». Vizităm ferma care face parte din programul de măsuri educative, în cadrul căruia elevii vin și văd cu ochii lor cum arată o fermă. Au ocazia să le dea de mâncare animalelor, au ocazia să vadă cum se mulge laptele, au ocazia să vadă cum se plantează legumele, cum se cultivă, cum se îngrijesc și apoi cum se recoltează și să învețe despre ce înseamnă viața la țară și ce înseamnă activitatea în fermă. Aceste măsuri educative însoțesc programul «Cornul și laptele» și vin tocmai pentru a-i încuraja pe cei mici să aibă o alimentație sănătoasă, în completarea produselor bio pe care le primesc în școli, și să vadă cum se produc lactatele pe care le primesc. Școlile din Brașov sunt singurele școli din țară care primesc lactate bio. În cadrul programului, avem un parteneriat, și le achiziționăm de la o asociație cooperativă, de la 37 de ferme, producători locali, de unde ajunge laptele direct în școlile brașovene. Mai mult decât atât, modelul de la Brașov a fost preluat la nivel național, este de acum parte din caietul de sarcini aprobat la nivel național, pe care îl poate implementa fiecare localitate, fiecare județ”, au precizat autoritățile.

Cei mici s-au arătat încântați de această vizită, mai ales că a fost una interactivă, în care nu doar au aflat despre cum se cresc animalele, se cultivă legumele sau ce înseamnă alimentație sănătoasă, ci au avut ocazia să hrănească vacile din fermă și să cultive ceapă în solarii.

 

Edi, 10 ani: „Mi-a plăcut ce am mâncat. Deci chiar m-am săturat. Mi-a plăcut și când am urcat în tractorul ăla și am vizitat vacile“.

 

David, 9 ani: „Mi-a plăcut aici, că am văzut vacile și ferma asta, pentru că am văzut și cum au muls vaca. Și eu la țară am prins, odată, o vacă! Și m-am dus să plantez ceapă și să hrănesc vacile“.

 

Marian, 11 ani: „De când am venit am mers direct la vaci. Și mie mi-a plăcut, că le-am dat de mâncare și am putut să le ating. Și când au muls vaca, a fost fain! Și mi-a mai plăcut atunci când am mers să plantăm ceapă, am udat-o și, după aceea, cu mănușile, am făcut baloane și a fost super fain”.

 

Și cei de la fermă s-au arătat încântați de vizita celor mici, și au încercat să le explice nu doar importanța unei hrane sănătoase, ci și frumusețea și satisfacțiile pe care ți le oferă munca la fermă.

„Este o mare bucurie să facem parte din acest proiect organizat de Primăria Brașov. Este un proiect pilot, care nu mai există în România din cunoștințele noastre, în schimb e un concept foarte dinamic, care e prezent în multe state din Occident. Presupune cunoașterea de către copii a fermelor, a vieții micului producător, presupune familiarizarea cu lanțul scurt de agricultură, care este promovat de Uniunea Europeană în viitorul apropiat. Conceptul «Farm to Fork» (de la fermă la furculiță, n.n.) presupune o familiarizare cu ceea ce se plantează, de la firul ierbii, până la produsul finit, și tot procesul acesta încercăm să îl prezentăm copiilor prin inițiativa Primăriei Brașov, pe care o salutăm și mulțumim pe această cale faptului că am fost selectați să facem parte din proiect împreună cu Cooperativa Bio Carpathia”, a declarat Octavian Radu, reprezentantul „Lăptăriei din Tohani“, la a cărui fermă a fost făcută vizita.

 

Vizitele sunt organizate de către Cooperativă agricolă Bio Carpathia, care a câștigat procedura de achiziție organizată de Primăria Brașov. Aceasta va organiza excursii la două ferme vegetale, unde se cultivă legume în câmp și în solarii, și la două ferme zootehnice, una de bovine și una de ovine.

 

,,Programul măsurilor educative are două roluri foarte importante. Ne ajută pe noi, fermierii, să ne diversificăm sursele de venit, ajută fermele să existe și anii următori, iar pe de altă parte avem ocazia să învățăm copiii ce înseamnă un produs ecologic, ce înseamnă risipa alimentară și de ce trebuie să mâncăm românește. Această măsură educativă vine să întregească, «de la furcă la furculiță», acest program. E un program care are viitor și este foarte necesar pentru a învăța copiii de unde vine laptele, de unde vin produsele pe care ei le consumă în școli. Bio Carpathia Cooperativa Agricolă este o cooperativă care înglobează 32 de ferme de lapte, plus încă 4 ferme de carne. Aici ne aflăm la ferma Sargeția, una dintre cele mai mari ferme ale cooperativei noastre, axată doar pe producția de lapte și produse lactate”, a explicat Aurel Blaj, director executiv Bio Carpathia Cooperativă Agricolă, care de doi ani furnizează laptele în școlile brașovene.

 

Programul se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Brașov și vizează preșcolarii și elevii de la unitățile de învățământ din municipiul Brașov.

 

,,Mi se pare un program foarte bun, mai ales că angrenează marea majoritate a copiilor școlari și preșcolari din municipiu. Din câte observ, copiii sunt foarte interesați de acest lucru, chiar reacționează la modul cel mai plăcut! Ne bucurăm că Primăria au luat o asemenea măsură. Ne vom da tot sprijinul necesar și sperăm ca și școlile să fie la fel de interesate în derularea programului”, a declarat Sandu Popa, reprezentantul IȘJ.

 

Programul vizează aproximativ 22.000 de elevi și preșcolari din municipiul Brașov.

 

Pentru organizarea acestor vizite, Primăria Brașov va plăti suma de 374.039,31 lei fără TVA, pentru vizitele la fermele de legume, respectiv 374.039,31 lei fără TVA, pentru vizitele la cele două ferme zootehnice.

 

#GazetaBrasovului

Exit mobile version