Evenimentul este centrat pe artele vizuale și prezentarea către publicul larg a unui grup de 8 artiști locali reprezentativi, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România Filiala Brașov, care își desfășoară activitatea în ateliere profesionale, în spațiile de pe Bulevardul Victoriei nr. 2. Cei 8 artiști vizuali prezenți în expoziție sunt: Aurelian Apostol, Viorica Ardeleanu Kovacs, Simona Cadar, Diana Ivana Constantinescu, Mihai Corneliu, Gabriela Marica, Mariana Mattis – Teutsch, Marcela Rădulescu, iar parte din opera lor – sculptură, pictură, grafică, fotografie – va fi prezentă în expoziția de la Centrul Cultural Apollonia Hirscher. Acești artiști profesioniști sunt formatori, profesori sau foști profesori ai Liceului de Artă. Prin mâinile lor au trecut mulți elevi, unii dintre ei devenind artiști consacrați ai artei contemporane romanești din țară și din străinătate. Ideea curatorului de aducere a atelierului, a spațiului intim al artistului în fața brașovenilor este un gest inedit de deconspirare a mediului necesar procesului creator, un factor relevant în familiarizarea consumatorului de artă și nu numai, cu geneza actului artistic în sine. Și pentru că au pătruns în acest spațiu sacru destinat creației, organizatorii au considerat oportun să imortalizeze momentul și să ofere mărturii publicului actual și celui viitor, prin fotografii și înregistrări video care sunt de asemenea incluse în eveniment. Astfel, o parte dintre fotografiile realizate de artistul francez stabilit în România, Laurent Jouault, populează spațiul de la parterul clădirii Centrului Cultural Apollonia Hirscher cu imagini din ateliere, iar o altă parte va întregi atmosfera referitoare la artist în spațiul său, la lucru. Înregistrările cu video mărturii ale artiștilor prezentați, precum si ale curatorului evenimentului, reunite sub forma unui film documentar cu titlul „Brașovul artistic”, realizat de regizorul brașovean Cristian Radu Nema, se alătură în montaj și devin un alt element al proiectului: film documentar de sine stătător, aici premergător expoziției în sine.
Evenimentul va include și o reprezentație muzicală, în așa fel încât publicul să beneficieze de un produs cât mai plăcut, respectiv o paradă a Fanfarei de Juniori, care va porni din Piața Sfatului spre Centrul Cultural Apollonia Hirscher, și un recital cu titlul „Oda Bucuriei”, oferit de unul dintre corurile de copii din județul Brașov, parte a proiectului Cantus Mundi al Corului Madrigal, ce va avea loc la Centrul Cultural Apollonia Hirscher, în deschiderea vernisajului.
Totodată, de ziua Europei, Clubul Soroptimist Internațional Brașov este onorat să participe cu expoziția de fotografie itinerantă intitulată “Women’s eyes/ Ochii femeilor”, proiect al Uniunii Soroptimist Internațional din România (USIR), la care participă autoare din toate cluburile din țară: Brașov, București, Cluj, Craiova, Slatina, Timișoara și Târgoviște. Federația Europeană Soroptimist International deține statut consultativ la Consiliul Economic și Social (ECOSOC) al Națiunilor Unite, statut de participare la Consiliul Europei și Lobby-ul european al femeilor și contribuie activ în OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).
Programul propus al evenimentelor este următorul:
Ora 17:00 – Proiecția filmului documentar „Brașovul artistic”, realizat de regizorul brașovean Cristian Radu Nema, la Cinematograful Astra;
Ora 17:30 – Concert cu imnul Europei și imnul României oferit de Fanfara de Juniori în Piața Sfatului, în Piața Enescu și în fața Centrului Cultural Apollonia Hirscher;
Ora 18:00 – Recital „Oda Bucuriei”, oferit de unul dintre corurile de copii din proiectul Cantus Mundi al Corului Madrigal, și vernisajul expoziției „Atelierele Victoriei 2“, la Centrul Cultural Apollonia Hirscher (intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss)
Ora 19:00 – Vernisajul expoziției „Ochii Femeilor” organizat de Uniunea Soroptimist Internațional din România, prin Clubul Soroptimist Internațional Brașov, la Cafeneaua Artiștilor Brașoveni (Centrul Cultural Apollonia Hirscher) și încheierea evenimentului 9 mai – Ziua Europei la Brașov.
Toate materialele realizate cu ocazia evenimentului 9 mai 2023 – Ziua Europei la Brașov vor fi depuse la mediateca din cadrul Bibliotecii Județene „George Barițiu” și într-o mediatecă europeană, cu sprijinul Centrului Europe Direct Râșnov.
În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai), sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, o nouă formă de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. În luna mai, UE invită toate cele 27 de state membre să sărbătorească unitatea europeană și să participe la o serie de activități prin care cetățenii săi să dobândească competențe necesare unei lumi mai bune, să înțeleagă mai bine efortul susținut de UE în această direcție, deoarece 2023 este Anul Competențelor.
#GazetaBrasovului