Autoritățile au anunțat semnarea contractului cu Ordinul Arhitecților din România pentru realizarea concursului de soluții pentru reconversia fostei platforme industriale Rulmentul*, cu o suprafață de 36 de hectare, proiect care probabil va deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din România. Conform contractului, OAR se va implica în tot ceea ce înseamnă pregătirea concursului, elaborarea temei, a regulamentului, estimarea costurilor, selectarea juriului internațional și desfășurarea concursului propriu-zis. În urma competiției, câștigătorii vor trebui să elaboreze Planul Urbanistic Zonal, proiectul peisagistic și proiectul pentru unul dintre obiectivele aflate pe platformă. Termenul pentru organizarea concursului de soluții este 31 decembrie 2023. Valoarea contractului dintre primărie și OAR este de 270.000 de lei, la care se adaugă TVA.
„Este foarte important când abordăm un astfel de subiect, o astfel de temă – 36 de hectare aflate în zona locuită a Brașovului, 36 de hectare încărcate de istorie, istorie industrială și afectivă, fosta platformă Rulmentul – este esențial să apelăm la specialiști și să avem un concurs de soluții, care să beneficieze de creativitatea celor mai de renume arhitecți, atât din plan național, cât și din plan internațional. De ce asta? Pentru că nu vorbim doar despre o clădire, ci despre un ansamblu, un ansamblu care beneficiază deja de un studiu istoric și care ne indică ce din fosta platformă ar trebui păstrat, ce ar trebui transformat și ce ar trebui eliminat. Totodată, creativitatea arhitecților va da răspuns cu privire la funcțiunile pe care această platformă le poate îngloba, fie că vorbim despre spații verzi, despre infrastructură educațională, infrastructură culturală, infrastructuri de recreere. Sunt elemente foarte ofertante într-o astfel de temă de proiectare pentru orice studiu de arhitectură și îmi pun speranțele că acest concurs internațional va atrage ce are mai bun de oferit atât zona de arhitectură românească, cât și reprezentanți din afara țării, astfel încât până în decembrie să avem rezultatele: un nou Plan Urbanistic Zonal pentru platforma Rulmentul și o analiză, o soluție concretă pentru unul dintre obiectivele de pe această platformă. Cred că este singurul mod în care putem să facem reconversie și regenerare urbană, astfel încât să nu ratăm, să nu distrugem ceva de valoare din istoria Brașovului”, au precizat autoritățile.
Specialiștii din cadrul Ordinului Arhitecților din România vor asigura întocmirea temei de concurs, estimarea costurilor, elaborarea regulamentului, stabilirea calendarului concursului, desemnarea juriului, vizita pe sit, organizarea sesiunilor de întrebări și răspunsuri, secretariatul pentru jurizarea proiectelor, anunțarea proiectului câștigător.
Conform arhitectului șef al municipiului, organizarea concursului de soluții reprezintă una dintre cele mai importante etape din realizarea acestui proiect, având în vedere că realizarea acestei regenerări urbane se va face conform proiectului câștigător.
,,Este una dintre cele mai importante etape, pentru că nașterea temei de proiect practic va fundamenta soluția pe care arhitecții o vor alege în conceptul pe care îl vor prezenta. Tema de proiect este cea care naște emoții foarte multe și de asta ne propunem să facem dezbateri publice cât mai mult, pentru a stabili prin temă ce funcțiuni va putea primi această platformă. Este unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din România, dacă nu cel mai mare, după platforma Tractorul, și ne dorim să nu ratăm nicio etapă importantă a acestuia. Vor fi demarate procedurile de stabilire a experților care vor realiza tema, ulterior dezbateri publice, întocmirea temei, lansarea concursului și realizarea acestuia. Sunt etape care ar trebui să se deruleze până la sfârșitul acestui an. Platforma beneficiază de o zonă verde ofertantă. Discutăm de 14 hectare. Ca să ne putem da seama de mărimea acesteia, un parc, ca să poată fi clasificat ca parc, are nevoie de două hectare. Avem un studiul de zone verzi, studiu peisagistic, și experții vor stabili cât de mare va fi această zonă, dar obiectivul nostru este de a face cât mai multe zone verzi”, a precizat Dragoș Oprea, arhitectul șef al municipiului.
Până în prezent, municipalitatea a realizat studiile necesare realizării acestui proiect – studiul istoric de identificare a obiectivelor cu valoare culturală și potențial de reconversie din cadrul Zonei Industriale Rulmentul, studiul geotehnic pentru teren, studiul topografic și de identificare rețele, studiul hidrologic de inundabilitate și ridicarea topografică pe tronsonul limitrof zonei PUZ, studiul de contaminare preliminar și registrul spațiilor verzi, iar în perioada următoare se vor realiza expertizele tehnice ale clădirilor.
O parte dintre clădirile aflate pe fosta platformă industrială au valoare istorică și pot fi integrate în viitorul proiect de reconversie. Există și clădiri în cazul cărora o parte dintre elementele de structură pot fi convertite prin diferite proiecte. Cea de-a treia categorie este reprezentată de construcțiile care trebuie demolate.
Pe baza tuturor acestor studii, ce vor trece prin filtrul profesional al specialiștilor din cadrul OAR, cerințelor administrației locale, rezultatelor consultării populației și actorilor urbani principali, se va întocmi tema de concurs, astfel încât proiectele propuse să reprezinte cea mai bună soluție de regenerare urbană.
*Amplasamentul studiat se află în municipiului Brașov, pe strada 13 Decembrie nr. 96, și face parte din fosta platformă industrială Brașov Nord, constituită în jurul întreprinderilor Tractorul și Rulmentul.
Pe amplasament se păstrează un patrimoniu imobil semnificativ din punct de vedere al arhitecturii industriale, dar și al potențialului de (re)conversie, construit de-a lungul mai multor decenii (începând cu anul 1935 și terminând cu începutul anilor ’90). Pe teritoriul fostei platforme Rulmentul se găsesc clădiri cu o valoare istorică importantă (hangarele pentru avioane construite în 1936).
#GazetaBrașovului