Duminică de Rusalii este precedată de sâmbătă Mosilor de vară. În această zi, în biserici, se oficiază slujbe de pomenire pentru moşii şi strămoşii familiei. Se fac parastase şi se aduc să se dăruiască străinilor vase de lut umplute cu alimente. Ele sunt împodobite cu flori de tei şi cireşe. La praznic se aduc coliva, vin, cireşe, colaci, dar şi păsat (porumb măcinat mai mare decât mălaiul fiert în lapte cu zahăr) sau ciorba de legume.
În noaptea de Rusalii este bine să dormi în propria casă pentru a te păzi de duhurile rele. Trebuie să ocoleşti locurile singuratice, vârfurile de deal, fantinile şi râurile.
Florile de tei au o mare importanţă în această sărbătoare. Crenguţe de tei sunt aduse la biserică pentru a fi binecuvântate şi apoi se pun la icoana sau la streaşina casei. Ele te protejează de duhurile rele, dar şi gospodăria şi pământurile de grindină şi furtuni.
Rusalcele sunt asemănătoare ielelor, zâne cu puteri magice şi răutăcioase. Motiv pentru care nici nu este bine să umbli singur pe coclauri, ci să stai în propria casă alături de familie. Dar dacă totuşi o faci, este bine să ai asupra ta usturoi, ca să te apere.
Rusaliile sunt o sărbătoare foarte veche, şi romanii având în această perioadă sărbătoarea Rosalia, când se încerca îmbunarea celor morţi cu alimente şi trandafiri.
În aceste zile de sărbătoare nu ai voie să: munceşti, să te cerţi, să te scalzi, să mergi în locuri singuratice sau să te urci în copaci. Altfel ielele vor profita de vulnerabilitatea ta.
Căluşul este la origine un dans ritualic. Calusarii, prin dansul lor, încearcă să alunge bolile dar şi să te apere de relele făcute de zânele Rusalii. Calusarii sunt în număr de 13 şi timp de o lună vor juca acest dans.
Tradițiile culinare de Ruslaii, sunt, de asemenea importante, întrebarea ”ce se mănâncă de Rusalii” fiind acum pe buzele multor gospodine. Mâncarea trebuie să fie, în principal, de sezon, din legume proaspete. Totodată, de Rusalii, este ultima dată când se mai poate prepara pască, aceasta fiind preparată, din nou, de Paște. Apoi, alte preparate care nu trebuie să-ți lipsească sunt sărmăluțele în foi de viță, ciorbă cu multe verdețuri și tocană de legume.
Eu vă recomand o tocană autentică de legume proaspete, de sezon. O mâncare ușoară, dar delicioasă.
Ingrediente
- 3-4 roșii mari
- 1 ceapă
- 1 dovlecel
- 1 ardei
- 1 morcov
- 1 vânată
- sare
- piper
- pătrunjel
- ardei iute
Ceapa și morcovul se taie mărunt și se călesc împreună în puțin ulei. Se adaugă ardeiul tăiat cubulețe atunci când ceapa căpătă o culoare aurie sticloasă, apoi roșiile pasate și decojite. Se asezonează cu sare și piper, se pune ardeiul iute întreg și se acoperă vasul, lăsând la foc mic pentru 20 minute și amestecând din când în când.
Se adaugă apoi vinetele și dovleceii, de dimensiuni potrivite. Se amestecă și se mai lasă la foc 5-10 minute. După ce stingem focul, adăugăm pătrunjel tăiat și lăsăm vasul acoperit să se odihnească și aromele să se întrepătrundă.
Poftă bună și trai bun cu Doamna !
Chef Adrian Neag
Credit foto Adina Neag