Site icon Gazeta Brașovului

Forumul Orașelor Verzi a început de azi, cu activități pentru publicul larg

 

Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023, cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu, câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat (2021) și apreciat cu trofeul Silver pentru campanii de mediu la Romanian PR Award (2022), începe astăzi la Brașov.

FOV 3 va celebra puterea lui ”Împreună” ca pretext de întâlnire, descoperire și acțiune. Brașovenii, cât și turiștii, vor avea șansa să experimenteze peste 100 de evenimente și activități menite să promoveze sustenabilitatea și să inspire schimbări pozitive în comunitatea noastră.

Fie că alegi covorul verde din parcul Titulescu pe care să faci un picnic, să vezi filme despre munți sau despre mediu, să pleci într-o expediție în jurul orașului, să joci ”adevăr sau reciclare”, garantat găsești ceva care te face curios.

Încă de dimineață, la AFI Brașov s-a deschis expoziția #AFIprietencumediul – Expoziție păduri și animale cu peisaje din pădurile din întreaga lume. Vegetație luxuriantă, butaforie cu animale în mărime naturală și un panou educativ care le va explica mai ales celor mici de ce sunt pădurile plămânii Pământului, care este importanța ocrotirii pădurilor și care sunt beneficiile unui comportament #ecofriendly îi așteaptă pe vizitatori. #AFIrelaxat este o zonă interactivă ce are misiunea de a inspira vizitatori la alegeri #ecofriendly când vine vorba de obiceiurile de zi cu zi. Vizitatorii sunt așteptați să pedaleze o bicicletă concept special creată pentru FOV cu scopul de a se relaxa cu imaginea Tâmpei în fața ochilor și de a produce energie pentru a-și încărca bateria telefonului în același timp. Zona #AFIrelaxat pune la dispoziție și un leagăn și pufi pentru ca vizitatorii să conștientizeze cât de benefică este pentru ei relaxarea în aer liber și cât de important este fiecare gest pe care-l facem pentru a ocroti natura și mediul înconjurător. Expoziția va fi deschisă pe toată perioada FOV, între orele 10.00 și 22.00.

Alpin Film Festival debutează azi, 4 septembrie, ora 19.00, în sala Centrului Cultural Reduta, cu o avanpremiera a unui film cu totul special și unic pentru cinematografia româneasca din ultimii ani, filmul de ficțiune „Castelul Crăiței“, care deschide Festivalul Internațional de Film Montan și care a fost filmat în Piatra Craiului. Asociația Secvențe aduce în Forumul Orașelor Verzi Alpin Film Festival, dar și o mulțime de evenimente și activități care vor completa proiecțiile. Iar mâine, în parteneriat cu Ambasada Italiei și regiunea Valle D’Aosta, va vernisa la Centrul Cultural Apollonia expoziția de fotografie montană Stele Italia.

Mâine dimineață, dacă vremea va ține cu iubitorii de munte, Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor – SKV organizează o tură ghidată gratuită în Masivul Postăvarul. Acțiunea are rolul de a populariza drumețiile pe numeroasele trasee de pe teritoriul Municipiului Brașov, dar și viitorul traseu ce se dorește a fi certificat la cel mai înalt grad de calitate – categoria „Best of Europe – Day Walk”. Drumeții vor avea ocazia să admire orașul Brașov din mai multe puncte din jurul Muntelui Tâmpa, urcând pe Treptele lui Gabony. Apoi vor înainta prin pădure până în inima Munților Postăvarul, străbătând celebrul „Drum Albastru” și sosind la cea mai veche cabană montană încă în funcțiune din România – Cabana Postăvaru. Drumeția se va încheia la Telecabina Postăvaru Expres. Tura va fi prezentă în fiecare zi în programul Forumului, cu ora de plecare 8.20, în fața magazinului Star.

La Centrul Cultural  Apollonia, Etajul 1, în perioada 5 – 10 septembrie, între orele 12.00-20.00 poate fi vizitată expoziția de pictură și artă multimedia „Stardust/Praf de stele“, un proiect construit în jurul ideii de expresivitate estetică, prin stimularea creativității artistice. Artistul Roland Pangrati, prin intermediul acestui proiect, va avea prilejul să construiască forme de expresie contemporane care tind să reinventeze naturalul oricare ar fi el. Pe de altă parte, pentru a completa imaginea cultural-artistică a Brașovului, artistul Roland Pangrati va realiza și o lucrare destinată Bastionului Postăvarilor, inspirându-se din frumusețea peisajelor specifice locului.

Tot mâine, în programul festivalului intră și Parcul Nicolae Titulescu, unde vor avea loc mai multe activități pentru cei mici, organizate de Asociația Kastel. Sub sigla „Iubește verde“ se desfășoară – ateliere de creație din capace reciclabile, unde cei curioși, îndrăzneți și dornici să participe la activități (re)creative de lucru manual vor construi jucării, covorașe și alte lucruri care se pot realiza din capace (orele 10.00-13.00).  Echipa kastelană încurajează comunitatea să învețe să fie mai prietenoasă cu natura, conștientizând prin joc și joacă cum se poate investi în proprietăți „verzi“:  sere investiții în utilități solare și eoliene etc, prin jocul de societate Concurs Monopoly – „Gândește verde“ (ora 15.00-18.00). Seara, începând cu ora 20.00, sub sigla „Iubește verde“, vor avea loc proiecții de filme în aer liber dedicate mediului înconjurător, protejării naturii, formării responsabilității sociale în subiecte de mediu etc. Kastelanii se vor afla în parc până pe 8 septembrie.

Programul complet al activităților poate fi gasit pe site-ul https://fovbv.ro/activitati-2023.

Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023 are loc la Brașov, între 4-10 septembrie și este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu, câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat (2021) și apreciat cu trofeul Silver pentru campanii de mediu la Romanian PR Award (2022).

Sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună.”, FOV aduce în prim plan ideea că ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre și îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre.

 

#GazetaBrașovului

 

 

 

Exit mobile version