Site icon Gazeta Brașovului

,, Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană ” vs. ,, Breasla Cârciumarilor ”

 

 

Dinică dixit ,, Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană ”! Și s-a făcut liniște lăsând acordurile melodiei ,, Am muncit și nopți ” să umple de sens imaginile de pe ecran. Muncea bine cu acordeonul și gura regretatul Nicu Ploieșteanu. ,, Fi-ți profesioniști, ce mama dracului!”.  În ,, Filantropica ” lui Nae Cranfil. Un film obligatoriu de văzut pentru a înțelege fibra poporului român, mai precis ceea ce îl mișcă. Sau factorul de progres. Respectiv mimetismul, paradoxul și fatalitatea.

Cârciumarii brașoveni s-au înțeles ca vineri să o pună de un flashmob pe Republicii, ca o formă de protest la invazia cerșetorilor din ultima vreme pe această arteră pietonală plină de terase unde oamenii vin să se relaxeze la o cafea, bere, pizza, hamburger etc. ,, Nu ne mai agresați clienții! Vrem respect pentru afacerile noastre!” par să zică aceștia în demersul lor de a arăta atât publicului, cât și autorităților faptul că invazia cerșetorilor afectează atât afacerile, cât și imaginea orașului.

Cerșetoria…Râuri de cerneală au curs pe tema asta. De la lucrări de criminologie, unde descriu această îndeletnicire ca fiind o infracțiune, până la sociologie sau psihologie care descriu această îndeletnicire ca fiind o boală socială sau individuală. Personaje ca Piticu – ,, Regele Cerșetorilor” din pelicula ,, Duelul” a lui Sergiu Nicolaescu, sau Pavel ,, Pepe” Puiuț interpretat magistral de către Gheorghe Dinică au adus o aură de romantism și boemă acestei îndeletniciri. Cum să nu-i iubești?

Realitatea? Foarte simplă. Poliția Locală nu-și face datoria, la fel cum nu și-a prea făcut-o nici cu portul obligatoriu al măștii în locurile publice. Oameni erau atenționați selectiv. Pentru că, la fel ca în orice societate, această instituție de forță a statului, poate umbla ușor la adevăratele supape sociale, fiind în cele mai multe cazuri un facilitator între lege și cetățean. Poate facilita respectatea cu strictețe a unor norme legale, sau poate trata subiectul cu laxitate, întorcând ușor privirea în altă parte în unele cazuri. Și dacă nu constată organul, atunci contravenția sau infracțiunea nu există.

Și am văzut cu ochii mei, ba am mai făcut și fotografii, cu personaje interesante care-și fac veacul prin Piața Sfatului și zona adiacentă. Netulburați se amestecă printre oamenii veniți la plimbare. Ba mai nou, de când a venit căldura ,, se odihnesc ” pe băncile din parcuri, unii dintre ei fiind și intoxicați cu diferite substanțe ce ecranează realitatea și alterează conștiința. Unii dintre ei cer, unii nu. Unii au texte atent compuse de un ,, Pepe” Puiuț invizibil și intangibil. Unii cer din priviri.

Evident, ei deranjează, îndreptățindu-i pe oameni să-i privească cu dezgust. Și să asocieze o plimbare prin centru cu imaginea deplorabilă a unor semeni de-ai noștri, și cu formulele agasante și insistența cu care le sunt ceruți bani.

Flash mob pentru a atrage atenția autorităților? Desigur. Orice formă de protest de acest gen este îndreptățită. Mai ales acum când aproape toate sectoarele de activitate sunt vlăguite de pandemie.

Există soluții. Ca la orice problemă de genul acesta. Și problemele cer implicare socială și instituțională. În fond și ei sunt semenii noștri. Și noi suntem creștini. Și creștinismul pretinde să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți. Și să depui efort să fii mai bun.

 

Dan Vâju

www.gazetabrasovului.ro

#gazetabrasovului

Exit mobile version