Site icon Gazeta Brașovului

Putin își caută adversarii imaginari la dinti

                  

Vladimir Putin a făcut o serie de declarații în cadrul unei şedinţe a comitetului organizatoric rus „Pobeda”, înființat în anul 2000 pentru a promova „patriotismul” în care afirmă faptul că „toţi vor să ne muşte şi să înhaţe ceva de la noi. Însă, ei trebuie să ştie, cei care intenţionează să facă asta, că noi le vom scoate dinţii, astfel încât nu mai poată muşca”.

Și dacă această afirmație nu este suficientă, acesta a mai adăugat că, cităm .

„Indiferent ce-am face noi, indiferent cât de tare am dori să le satisfacem poftele celor care încearcă să ne pună piedici, oricum ei vor continua să facă aceasta, pentru că mulţi dintre oponenţii noştri nu au nevoie de o astfel de ţară precum Rusia” făcând referire la faptul că există voci care afirmă public că bogățiile siberiene aparțin nedrept unei singure țări, în speță Rusia.

    Și pentru că s-a ivit oportunitatea, acesta a mai declarat și faptul că are ,,cele mai moderne forțe nucleare de descurajare din lume”, cele mai noi complexuri aviatice, nave și submarine.

    Analizând cele declarate de către vecinul Vladimir, ajung la concluzia că pentru Rusia războiul rece nu s-a terminat. Militează în continuare arătându-și mușchii încordați, propunând cu fiecare ocazie această temă – toți sunt împotriva noastră și trebuie să ne apărăm. Pe 9 Mai a scos la defilare prin Piața Roșie tot ce putea scoate din punct de vedere militar. Așa, doar ca amenințare. De parcă ar fi cineva interesat exceptând propria populație însetată de simbolurile militare, scoase în față cu fiecare ocazie pentru a uita de economia în declin. 

    Investește cineva în Rusia? Doar dacă vrea să facă cunoștință cu un sistem birocratic corupt, unde oligarhia politico-financiară face legea. În rest avem doar butaforie și discursuri bombastice ce fac referire la patriotism, luptă armată și victoria din cel de-al doilea război mondial. La care adăugăm și demonstrații de forță cum a fost de curând masarea de trupe la granița Ucrainei și discursuri bombastice de tip Putin.

    Emigrează cineva în Rusia? Își dorește cineva să facă parte din marea civilizație Rusă? Nu cred. Chiar dacă  Alexandru al III-lea al Rusiei, cel care la finalul secolului XIX a condus Rusia după principiul „Autocrație, ortodoxie și naționalism” a spus faptul că  „De imensitatea noastră se tem toţi”. Se tem și nu se tem.

    Pentru a ține Rusia în frâu cu succes ai nevoie de trei lucruri bine puse în operă. În primul rând trebuie să ai acces la resurse. Ori Rusia are resurse de tot felul care aduc privilegiaților conectați la Kremlin statutul și puterea financiară de a face tot ce doresc. În al doilea rând ai nevoie să fi organizat. Și oligarhia care îl are în centru pe Putin, e organizată pe principii militare și pregătită să facă orice e necesar pentru a păstra puterea în mâinile sale. În al treilea rând trebuie să ai capacitatea de a-ți încurca concurența, și aici vorbim de civilizația occidentală. Și aici lucrurile merg ca unse, fie că e vorba de abordarea în forță a problemei, asasinat sau intoxicare informațională la nivel mondial. Rusia excelează și ține capul de afiș al știrilor internaționale. Rusia are succes convingând mase largi de oameni de pericolul rezultat din utilizarea tehnologiei 5G, de inutilitatea și pericolul adus de vaccinurile anti covid, de presupusa decădere a civilizației occidentale din cauza libertinajului sexual. Rusia excelează sub Putin la a pune în plan strategii bine testate în laboratoarele Kremlinului, cu scopul de a naște mișcări contrare politicilor UE sau SUA. Și se implică activ și la nivel de influență politică în statele din proximitatea ei, căutând alianțe în interiorul NATO sau UE. 

    Poporul rus nu o duce prea bine. Trăiește hrănindu-se cu discursurile și demonstrațiile de forță ale regimului Putin, ce au ca scop menținerea puterii politice în mâna actualei găști oligarhice ce vămuiesc până la sânge poporul. În același timp influența propagandei rusești și a amestecului la nivel politic în statele membre UE din estul europei costă aceste state, împiedicând și întârziind aceste țări în procesul lor de aliniere la standardele occidentului.

    Putin caută adversarii imaginari la dinți, pentru că este singura metodă viabilă în ochiul opiniei publice din Rusia de a păstra puterea. El indică dușmanul și formulează un apel pentru acțiune, deturnând atenția poporului și ignorând adevăratele probleme ale țări.

   

    Dan Vâju

www.gazetabrasovului.ro

#gazetabrasovului

Exit mobile version