Site icon Gazeta Brașovului

USR PLUS agită cuiburile de viespi. Corupția este luată în vizor

Mai nou USR PLUS este un partid considerat de către majoritatea analiștilor politici ca fiind foarte bine conectat cu instituțiile anticorupție. Ceea ce nu ar fi o noutate sau schimbare de strategie, acesta postulând în timpul campaniei electorale din 2020, și nu numai, că în momentul în care va ajunge să exercite puterea executivă, se va ocupa de problema corupției.

În ultima vreme apar în presa din România atacuri dure împotriva ,,corupției” generalizate ( ghilimelele nu sunt la voia întâmplării ), atacuri ce au scopul de a scoate la vedere anumite înțelegeri oculte, traseul banilor, persoane și grupuri de interese aflate pe presupusul traseu al banilor publici. Aceste atacuri coincid cu preluarea actului de guvernare, cât și cu preluarea câtorva orașe la nivel administrativ, sau Sectoare din București.

Astfel, la Brașov avem afacerea parcărilor concesionate către compania P&P, contract ce se pare că ar fi extrem de păgubos pentru administrația locală în particular, și pentru brașoveni în general. Această criză a parcărilor, venită pe fondul aglomerării excesive a orașului, precum și pe valul de nemulțumire venit din partea cetățenilor, este unul dintre exemplele prin care presupuse grupuri de interese încearcă să acapareze diferite sectoare de activitate care au legătură cu banul public. Rezilierea unilaterală a contractului cu compania P&P a dus lupta întrea aceasta și administrația locală în fața judecătorilor. Sursele din apropierea cercurilor de influență ale fostei administrații locale, lasă să se înțeleagă că fostul edil al Brașovului s-ar afla în spatele afacerii P&P. Și mergând spre sfera legislativă a problemei, se pare că pentru acest gen de activitate economică, încasările sunt pur și simplu declarate ,, din pix ” la ANAF de către administratorii companiilor, tichetele furnizate de către aparatele de taxat neavând regim fiscal sau numerotare declarată în prealabil a chitanțelor. Practic aparatele sunt golite zilnic de sumele încasate, și veniturile declarate către ANAF doar pe bază de semnătură, cadrul legislativ neimpunând în acest caz o practică strictă ca cea prevăzută pentru casa de marcat fiscală. O astfel de „afacere” ridică suspiciuni majore de sustragere de la plata taxelor și impozitelor aferente sumelor încasate, și mai mult, duce la optimizarea sumelor ce trebuie plătite de către concesionar către administrația locală.

La București avem contractul de 400 de milioane de euro, încheiat de către compania de salubrizare Romprest cu administrația Sectorului 1 București. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a spus public faptul că acest contract reprezintă cu certitudine un caz de corupție, și lupta care se dă în jurul lui afectează cetățenii respectivului sector, deșeurile fiind lăsate pe stradă, de unde rezultă o veritabilă bombă socială. Într-un articol din publicația Libertatea ( https://www.libertatea.ro/stiri/salubritate-sectorul-1-conflict-angajati-salariu-3607254 ), acționariatul ROMPREST este descris astfel „ Romprest e o firmă sprijinită dinspre structuri invizibile, susțin surse chiar din companie, și așa se și înfruntă cele două tabere. „Pe de o parte sunt omul de afaceri Dracea, Adimi, Budeanu și o facțiune de «întreprinzători» din serviciilor secrete, pe de altă parte sunt fostul primar Marian Vanghelie, Păcuraru, Miron Mitrea și altă facțiune formată de sprijinitori din servicii”.

Citeşte întreaga ştire: Salubritatea din sectorul 1, dincolo de conflict: 2.300 de muncitori curăță 1.116 străzi, 24 de ore pe zi, cu un salariu mediu de 2.100 de lei în mână

Tot la capitolul afaceri bune la Sectorul 1 avem și următoarea speță, cităm

dintr-o postare de pe Facebook a lui Clotilde Armand ,, Anul trecut în luna noiembrie am abrogat hotărârea prin care fosta administrație PSD a externalizat serviciile juridice din Poliția Locală Sector 1. Acum, procurorii DNA au solicitat Primăriei Sectorului 1 să le predăm toate documentele privind serviciile juridice plătite de Poliția locală a Sectorului 1. Și noi vom da curs acestei solicitări”. Dacă nu ar fi fost suspiciuni de corupție, de s-ar implica DNA?

Și tot la București se pregătește și o mega-afacere în legătură cu terenul din curtea Romexpo, unde personajele conectate la viața politică ar dirija din umbră, mega-afacere ajunsă pe agenda publică tot datorită unor deputați USR PLUS. Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) se pregătește să facă o afacere din care nu are prea mult de câștigat: oferă aproape 31 de hectare de teren din incinta Romexpo pentru 3 milioane euro plus o construcție administrativă nouă, de 2 milioane euro. – titra Gândul în 04 martie 2021. Practic, oferă terenul, evaluat la minim 155 milioane de euro, la preț de 5 milioane de euro unui dezvoltator imobiliar care promite pe baza unui proiect să construiască o zonă de business pe terenul de la Romexpo.

Practicile sunt asemănătoare în cazurile de mai sus. Statul Român pierde, adică noi pierdem, diferiți „băieți deștepti” câștigă, și politicienii ajunși vremelnic la butoane facilitează printr-o semnătură aceste transferuri fabuloase de valori. Și în cazul în care presa sau justiția află, lucrurile ajung să fie mult mai abstracte și mai obscure.

La fel ca și în multe, multe cazuri, strategia este asemănătoare. Practic, pe un palier economic, fie că este vorba de piața imobiliară, sau piața de produse farmaceutice, în loc de o dezvoltare firească, în concordanță cu cererea și oferta cum este normal pe o piață concurențială, sunt identificate oportunități care ar aduce profituri mari pentru banii care vor fi investiți. Astfel, grupuri de interese care cuprind de cele mai multe ori oameni bine conectați la sfera politicului și a serviciilor secrete, propun tot felul de strategii care ar duce aceste afaceri spre zonele de influență ale acestor grupuri de interese. De cele mai multe ori, în cadrul acestor procese investiționale apar suspiciuni de corupție. Și în momentul în care pe unul dintre palierele economice, într-un domeniu, apare o astfel de companie, asupra acestei companii încep să planeze suspiciuni de practici concurențiale ilegale, sustrageri de la plata impozitelor și taxelor, inginerii financiare pentru exportarea profitului în afara UE. Practici care dăunează de cele mai multe ori dezvoltării economice locale și naționale.

Concluzionând. USR PLUS se află în poziția în care dezvăluie cu documente ceea ce numai ridica suspiciuni în timpul campaniei electorale, și solicită implicarea instituțiile de forță ale statului. Mai mult decât atât, practicile dezvăluite în ultima vreme despre corupția care domnea în zonele în care USR PLUS acum deține puterea, se pare că sunt un status împământenit la nivel național. Urmărim cu interes desfășurarea cercetărilor în cazurile de mai sus.

Dan Vâju

#gazetabrasovului

gazetabrasovlui.ro

Foto – Avocatoo, Romanian Isider

Exit mobile version