Fundaţia Europeană Titulescu fondată și condusă de fostul premier Adrian Năstase a organizat sâmbătă, la Brașov, un parastas în amintirea lui Nicolae Titulescu.
Ceremonia de pomenire la 80 de ani de la trecerea lui la cele veșnice ale a avut loc la mormântul său din Șcheii Brașovului aflat lângă Biserica Sfântul Nicolae și lângă Prima Școală Românească.
Analiza gândirii sale diplomatice este făcută de el însuși „ Întreaga politică externă pe care am urmat-o….n-a avut decât acest țel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o rețea de alianțe de așa fel încât războiul să devină imposibil”.
Conform Wikipedia Nicolae Titulescu și-a bazat întreaga activitate pe problemele majore, fundamentale, ale politicii externe a României. După instaurarea nazismului în Germania, dându-și seama de pericolul pe care-l reprezenta acesta pentru România (ca și pentru alte state europene), Titulescu a depus o vie activitate în direcția întăririi colaborării internaționale, în interesul păcii și securității europene. Pe această linie politică, Titulescu a semnat la Londra, în 1933, în numele guvernului României, convențiile:
- împotriva agresorului și a depus eforturi remarcabile pentru încheierea în 1933 a Micii Înțelegeri;
- pentru încheierea în 1934 a Înțelegerii Balcanice (pacte regionale în care vedea o pavăză împotriva agresiunii din partea statelor revizioniste);
Pe data de 29 august 1936 regele Carol al II-lea, aliniindu-se presiunilor guvernului și a anturajului său pro-german, dar și ca urmare a presiunilor externe, îl îndepărtează din toate funcțiile oficiale și îl obligă să se exileze. Stabilit la început în Elveția, apoi în Franța, Nicolae Titulescu a propagat chiar și în exil, prin conferințe și articole de ziare, ideea prezervării păcii, anticipând pericolul unui nou război.
#gazetabrasovului
gazetabrasovului.ro
Foto – Facebook, Wikipedia