Piaţa rezidenţială a marcat în 2021 un nou record după ce peste 183.000 de apartamente au fost tranzacţionate, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, chiar dacă 2021 a fost al doilea an de pandemie, unul în care efectele asupra economiei au început din plin să se resimtă.
Din cele 183.032 de apartamente care s-au vândut anul trecut, 52.004, adică circa 30%, au vizat doar Bucureştiul, potrivit datelor colectate de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
La o valoare medie a unui apartament de 85.000 de euro în regiunea Bucureşti-Ilfov şi de 60.000 de euro în restul ţării, rezultă că valoarea totală a tranzacţiilor cu apartamente parafate în 2021 a depăşit 12 miliarde de euro, potrivit calculelor şi estimărilor făcute de consultanţii de la SVN România.
Am decis să fac pasul acesta pentru că eram oarecum la limita răbdării cu
problemele blocurilor vechi – fără apă caldă, fără căldură. În plus, am urmărit în ultimii ani evoluţia preţurilor şi tot creşteau, nu păreau să stagneze. Aşa că, având ceva economii pentru avans, am decis să fac acest pas. Ca finanţare nu a fost greu, am mers pe un credit cu o dobândă fixă în primii ani, am profitat puţin de dobânzile mai mici de anul trecut. Oferta nu a fost însă foarte variată. Zonele mai bune erau, din punctul meu de vedere cel puţin, foarte scumpe şi apartamentele compartimentate prost“, spune Claudiu, un tânăr care şi-a cumpărat apartament în Bucureşti în 2021.
Pentru Bucureşti, cea mai bună lună a anului trecut a fost decembrie, când s-au tranzacţionat aproape 5.800 de apartamente, în vreme ce în ianuarie, o lună care, în mod tradiţional, vine cu un volum mai redus, numărul tranzacţiilor a fost aproape la jumătate. Reprezentanţii ANCPI precizează că numărul tranzacţiilor cuprinde imobilele tip apartament, boxă, locuri de parcare, însă 99,9% sunt apartamente.
Cele 183.032 de apartamente tranzacţionate în 2021 au marcat o creştere de 50% faţă de anul precedent. Recordul anterior datează din 2017, când numărul tranzacţiilor cu apartamente a fost de peste 151.000.
„În ultimii ani a fost foarte avantajos să cumperi un imobil, în cazul în care erai eligibil pentru un credit ipotecar, pentru că rata bancară echivala sau era chiar mai mică decât chiria lunară. În ultimul an am văzut o creştere accelerată a preţurilor pe achiziţie“, spune Andreea Comşa, managing partner la Premier Estate Management.
Datele consultanţilor arată că luna decembrie a adus o accelerare a creşterii medii a preţurilor apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală, astfel că suma plătită de cumpărători a urcat la 103.900 de euro, maximul ultimului deceniu şi valoare care nu a mai fost atinsă din prima jumătate a anului 2009.
Anul 2022 urmează a fi unul la fel bun din punctul de vedere al tranzacţiilor conform estimărilor SVN România. Consumatorii s-au mai obişnuit cu actualul context generat de pandemia de COVID-19, iar cererea este şi va fi în continuare solvabilă.
sursa: ZF