Site icon Gazeta Brașovului

După prăbușirea rublei, două monede europene au atins un minim istoric. Temeri de inflaţie la nivel mondial

Rubla rusească, zlotul polonez şi forintul unguresc au scăzut luni la minime record, în condiţiile în care preţurile petrolului au crescut din cauza speculaţiilor că naţiunile occidentale ar putea interzice ţiţeiul rusesc.

Această evoluție a stârnit temeri de inflaţie la nivel mondial, transmite Reuters.

În schimb, monedele ţărilor din America Latină, bogate în mărfuri, au continuat să depăşească performanţa monedelor din ţările emergente din Europa.

În cadrul unor volume mici, rubla a scăzut cu peste 8%, până la un minim de 133,50 faţă de dolar, ân cadrul tranzacţiilor interbancare.

Tranzacţiile bursei MOEX din Moscova este probabil să rămână oprite până miercuri, scrie News.ro.

”Există o ofertă aproape infinită şi o cerere foarte mică pentru activele ruseşti în acest moment – ​​nimeni nu doreşte să fie asociat cu acestea. Pe termen scurt şi mediu, ceea ce va determina cu adevărat cererile (comercianţilor) pe pieţele emergente sunt termenii tranzacţiilor. Aceste pieţe vor vedea creşteri masive ale preţurilor (de import şi export)”, a declarat Gabriel Sterne, şeful serviciilor de strategie şi cercetare globală EM la Oxford Economics.

Statele Unite şi Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a interzice importurile de petrol ruseşti, informaţie care a dus la creşterea preţului ţiţeiului Brent până la 139 de dolari pe baril, unii economişti estimând că preţurile ţiţeiului s-ar putea dubla până la 200 de dolari pe baril.

sursa: stirileprotv.ro
Exit mobile version