Chiar dacă armata rusă continuă să înconjoare capitala Ucrainei, preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, a spus fără echivoc că nu are de gând să părăsească Kievul pentru instaurarea unui guvern în exil, scrie Business Insider.
Joi se vor marca două săptămâni de când preşedintele rus Vladimir Putin a lansat un atac pe scară largă asupra Ucrainei; un atac care a dus deja la mii de pierderi estimate de ambele părţi, milioane de refugiaţi şi o serie de sancţiuni internaţionale.
Rapoartele sugerează că Zelenski a refuzat ofertele SUA de a fi evacuat de la Kiev, chiar şi după ce i-a alertat pe aliaţi cu privire la incursiunea „grupurilor de sabotaj inamice” în oraş, care îl văd pe preşedinte şi familia sa drept „ţinta numărul unu a Rusiei. ”
„Rămân în capitală, stau cu oamenii mei”, a declarat Zelenski în timpul unei înregistrări video de la sfârşitul lunii trecute.
În câteva zile, Zelenski – un fost comedian şi actor devenit om de stat – a cules laude la nivel mondial pentru prezenţa sa fermă şi comportamentul sfidător în faţa pericolului tot mai mare. Liderul şi-a câştigat respectul atât în faţa oamenilor săi, cât şi a observatorilor internaţionali, pentru că a respins oferta SUA de a-l evacua din oraş, declarând oficialilor că are „nevoie de muniţie, nu de o plimbare”.
Preşedintele în vârstă de 44 de ani a rămas în capitală, susţinând discursuri video şi conducând eforturile militare ale ţării sale zile întregi dintr-o locaţie nedezvăluită, puternic păzită, în apropiere de centrul oraşului.
Dar, în ciuda unei serii de eşecuri din stadiul iniţial al invaziei, mai mulţi analişti militari au declarat pentru The Guardian săptămâna aceasta că Moscova îşi rezolvă încet problemele logistice şi ar putea fi gata să organizeze un atac de succes asupra Kievului în zilele următoare.
Astfel de evoluţii militare recente, împreună cu intenţia clară a Rusiei de a înlocui actualul guvern ucrainean cu un regim marionetă loial Moscovei, au forţat ţara şi aliaţii săi occidentali să ia în considerare următoarea întrebare: ce se întâmplă cu guvernul Ucrainei, cu eforturile sale de război şi cu ţara însăşi dacă Zelenski este capturat sau ucis?
Conform constituţiei ţării, preşedintele Parlamentului Ucrainei (Radei Supreme) este următorul în linie pentru a-i succeda preşedintelui. Acest rol este ocupat în prezent de Ruslan Stefanchuk, un fost consilier de top al lui Zelenski, de meserie avocat.
Stefanchuk a rămas o prezenţă publică vizibilă pe fondul invaziei Rusiei, pledând pentru mai multă asistenţă internaţională şi fiind alături de Zelenski săptămâna trecută, când liderii au semnat cererea oficială a Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.
În timpul unei întâlniri video de săptămâna trecută, Stefanchuk s-a adresat direct Uniunii Europene, spunând că „cel mai bun sprijin pentru poporul Ucrainei în aceste momente întunecate va fi recunoaşterea reală a aspiraţiei noastre europene. Ne dorim calitatea de membru al Uniunii Europene”.
Oficialii americani şi europeni au declarat pentru The New York Times în acest weekend că Stefanchuk şi alţi posibili succesori ucraineni vor continua să se opună cu fermitate invaziei lui Putin.
Oficialii occidentali i-au îndemnat, de asemenea, pe liderii ucraineni să-l mute pe Stefanchuk de la Kiev într-o locaţie mai sigură, ca măsură de precauţie – sfat care nu a fost pus în aplicare, potrivit The Times. Surse media susţin că oficialii americani îi descurajează pe înalţii lideri ucraineni din linia succesiunii să rămână prea mult timp în acelaşi loc.
În ciuda unor rezistenţe de lungă durată, oficialii ucraineni au arătat clar că înţeleg importanţa unui plan de succesiune legal bine definit.
Dar după Stefanchuk, în constituţia ţării nu este clar menţionat cine urmează pe scaunul prezidenţial. Documentul stabileşte clar succesiunea în funcţia de preşedinte al parlamentului, dar nu o menţionează în mod explicit în rândul preşedinţiei statului.
Între timp, când atât Zelenski, cât şi Stefanchuk s-au îmbolnăvit de COVID-19 în 2020, juriştii ucraineni au postulat că prim-ministrul Denys Shmyhal va fi pe punte pentru a prelua conducerea, potrivit The Times.
Într-un eseu de opinie pentru The Hill, publicat luna trecută, Khrystyna Holynska, cercetător ucrainean la organizaţia nonprofit RAND Corporation, şi William Courtney, un membru principal al organizaţiei, au sugerat că parlamentul ţării ar trebui să ia măsuri pentru a valida rapid un program mai bine definit în ceea ce priveşte linia de succesiune dincolo de Stefanchuk.
Duminică, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că oficialii ucraineni au construit planurile pentru a menţine guvernul în cazul în care Zelenski va fi ucis. Blinken a refuzat să ofere detalii privitoare la planurile liderilor din Ucraina.
Sursa: Ziarul Financiar