De când a aterizat pe Marte în noiembrie 2018, InSight a detectat peste 1.313 de cutremure, dintre care cel mai mare înregistrat anterior a avut loc pe 25 august 2021, cu magnitudinea estimată la 4,2.
InSight este dotată cu un seismometru extrem de sensibil, furnizat de Centre National d’Études Spatiales (CNES) din Franța, pentru a studia planeta în adâncime. Pe măsură ce undele seismice trec prin sau se reflectă materialul din scoarța, mantaua și miezul lui Marte, ele se schimbă în moduri pe care seismologii le pot studia pentru a determina adâncimea și compoziția acestor straturi. Ceea ce oamenii de știință învață despre structura planetei Marte îi poate ajuta să înțeleagă mai bine formarea tuturor lumilor stâncoase, inclusiv a Pământului și a satelitului său natural, Luna.
Un cutremur cu magnitudinea 5 este un cutremur de dimensiuni medii în comparație cu cele resimțite pe Pământ, dar este aproape de limita superioară a ceea ce sperau oamenii de știință să vadă pe Marte în timpul misiunii InSight. Echipa științifică va trebui să studieze în continuare acest nou cutremur înainte de a putea oferi detalii precum locația sa, natura sursei sale, dar și ce ar putea însemna pentru interiorul planetei.
Cutremurul mare vine în timp ce InSight se confruntă cu noi provocări cu panourile sale solare. Pe măsură ce zona în care se află InSight intră în iarnă, există mai mult praf în aer, reducând lumina disponibilă a soarelui. Pe 7 mai 2022, energia disponibilă a sondei a scăzut chiar sub limita care declanșează modul <safe>, în care nava spațială își suspendă toate funcțiile, cu excepția celor esențiale. Această reacție este concepută pentru a proteja dispozitivul.
După ce landerul și-a încheiat misiunea principală la sfârșitul anului 2020, îndeplinind obiectivele științifice inițiale, NASA a extins misiunea până în decembrie 2022.