Banca Națională a Elveției (BNS) a raportat o pierdere în trimestrul al doilea al anului de 65 de miliarde de dolari, de asemenea, cea mai slabă performanță trimestrială înregistrată vreodată. Scăderile pieței bursiere și obligațiunilor și aprecierea francului au afectat grav valoarea activelor sale.
“Pierderea este istorică, dar cea mai mare parte este o pierdere de hârtie, nerealizată, legată de evaluările mai scăzute ale obligațiunilor și acțiunilor”, a declarat economistul Credit Suisse Maxime Botteron, care a spus că rezultatul este puțin probabil să fie o îngrijorare pentru BNS. “Nu cred că acest lucru va avea vreun efect asupra politicii monetare a BNS, singurul impact ar putea fi asupra finanțelor publice, deoarece plata BNS către guvern ar putea fi mai mică anul viitor”, a continuat aceasta.
Ca bancă centrală, BNS nu poate avea probleme de lichiditate, deoarece își poate îndeplini obligațiile de plată prin tipărirea banilor. Președintele BNS, Thomas Jordan, a declarat anul trecut că obținerea de profituri nu este scopul băncii și că nu va afecta obiectivul de a menține inflația sub 2%. ”Mandatul de politică monetară al BNS are întotdeauna prioritate și pot exista, de asemenea, momente în care îndeplinirea acestui mandat înseamnă acceptarea de pierderi”, le-a spus el acționarilor băncii, în aprilie 2021.
Banca centrală a majorat în iunie ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 15 ani, deoarece își propune să controleze creșterea inflației.
Sursa: Biziday