ONG-ul BirdLife International publică o dată la patru ani raportul “State of the World’s Birds”, întocmit pe baza unui compendiu de lucrări științifice. În ediția din acest an, organizația avertizează că 73% din speciile de păsări de pe Pământ sunt afectate de extinderea și intensificarea activităților agricole. Celelalte amenințări pentru populația de păsări sunt exploatarea forestieră, alte specii de viețuitoare invazive, exploatarea resurselor naturale și crizele climatice.
La nivel global, BirdLife arată că 49% dintre specii sunt în declin (în creștere de la 40% în 2018), iar una din opt este amenințată cu dispariția. Experții consideră că 187 din 1.500 de specii au dispărut deja, însă nu au reușit să confirme acest lucru în toate situațiile. Cele mai afectate sunt speciile de păsări care trăiesc pe insule.
Unul dintre autori afirmă că “Păsările sunt utile pentru a ne spune despre starea planetei. Ceea ce spun ele este că natura este în stare proastă, multe specii sunt în declin”.
Printre păsările amenințate cu dispariția se află vulturul harpie sud-american – una dintre cele mai mari păsări de vânătoare, a cărei populație s-a înjumătățit în ultimii 60 de ani; pasărea secretar – o specie de răpitoare din Africa Subsahariană; dar și floricanul mic – o specie endemică din India.