Site icon Gazeta Brașovului

Iran furnizează 40 de turbine Rusiei, necesare în producția de gaze naturale. Din cauza sancțiunilor, Moscova nu mai poate importa echipamentele de pe piețele occidentale

Presa iraniană de stat a scris că firma Iranian Gas Engineering a încheiat un contract cu Rusia pentru livrarea a 40 de turbine. Directorul firmei a salutat ”succesele industriale ale Iranului, care nu se limitează la rachete și drone”. El a acuzat SUA că prin impunerea de restricții Rusiei, urmărește să o scoată de pe piața gazelor naturale.

După sancțiunile impuse de statele occidentale pentru declanșarea războiului în Ucraina, Rusia s-a plâns în mai multe rânduri că nu poate asigura întreținerea corespunzătoare a instalațiilor prin care livrează gaze naturale. Acesta a fost motivul invocat și când Moscova a închis fluxul prin Nord Stream, deși experții germani au spus că nu există probleme de ordin tehnic. Luna trecută, înainte de sabotarea gazoductelor, Vladimir Putin făcea un apel: “Dă-ne o turbină, vom porni Nord Stream mâine”.

Rusia și Iranul fac parte din țările cu cele mai bogate rezerve de gaze naturale din lume, dar ambele sunt sancționate de Statele Unite. În ultimele două luni, cele două state și-au intensificat colaborarea, iar ministerul rus al Apărării a cumpărat inclusiv drone kamikaze iraniene, folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.

Exit mobile version