Executivul Uniunii Europene a detaliat marți planul de plafonare a prețului gazelor naturale, ca “mecanism de ultimă instanță pentru a preveni și, dacă este necesar, a aborda episoadele de prețuri excesive la gaze care nu sunt în conformitate cu tendințele globale ale prețurilor”. Se va aplica Title Transfer Facility (TTF), principala referință pentru întregul sector energetic al Europei, ale cărei cotații au o influență puternică asupra facturilor pe care companiile și consumatorii le primesc în fiecare lună.
Potrivit comisarului pentru Energie Kadri Simson, planul include plafonarea prețului la 275 de euro/MWh, dar va fi aplicat doar în cazul în care prețul TTF depășește această valoare timp de două săptămâni sau dacă prețurile TTF sunt cu 58 de euro mai mari decât referința de piață a gazelor naturale lichefiate (GNL) pe parcursul a cel puțin 10 zile de tranzacționare consecutive.
Comisia Europeană, anunțat că va solicita statelor membre să detalieze planurile pentru a preveni creșterea consumului, astfel încât plafonarea să nu ducă la consum excesiv sau risipă.
“Acesta nu este un glonț de argint care va face să scadă prețurile la gaze, dar oferă un instrument puternic pe care îl putem folosi atunci când avem nevoie de el, în completarea eforturilor noastre structurale de a controla prețurile“, a declarat marți comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în fața jurnaliștilor.
Ideea de a plafona prețurile a divizat țările UE, iar potrivit presei internaționale, diplomații au declarat că sunt puține șanse ca nivelul propus marți să fie agreat. Joi, miniștrii energiei din cele 27 de țări membre ale blocului vor dezbate planul. Dacă este aprobat, plafonul ar fi disponibil timp de un an, începând din 1 ianuarie 2023.
În luna august, după ce Rusia a redus cantitatea de gaze furnizate prin Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, prețul acestora a atins suma record de 300 de euro/ MWh. Acest moment a fost urmat de exploziile din Marea Baltică, de la conductele Nord Stream 1 și 2, care, conform anchetelor, au fost acte de sabotaj. În acest context, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus plafonarea temporară a prețurilor la gazele naturale.
Deși acum prețurile au înregistrat o scădere importantă, autoritățile se tem că situația ar putea deveni critică anul viitor întrucât va fi dificil să umple stocurile pentru iarna următoare fără gazul rusesc.